Προβληματισμός στο Μαξίμου για τις εξελίξεις στην Τουρκία

Για την επόμενη μέρα στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση, αφού όπως εκτιμά πιθανόν να υπάρξουν επιπτώσεις στο προσφυγικό αλλά και στις διμερείς σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία. Μαραθώνια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις.
Η παρακολούθηση των εξελίξεων στην Τουρκία ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς απουσίαζε στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ.

Η πιθανή αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μέσα στο καλοκαίρι, αποτελεί τον μεγαλύτερο φόβο της κυβέρνησης.

Την εκτίμηση ότι τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, με την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι πιθανόν να έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό πρόβλημα, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για την μεταναστευτική πολιτική, Γιάννης Μουζάλας.

Με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ για το προσφυγικό, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση έχει διαφοροποιήσεις. Τα γεγονότα στην Τουρκία θα έχουν πιθανότατα επιπτώσεις στο προσφυγικό. Θα πρέπει ενωμένα η Βουλή, με υποχωρήσεις της συμπολίτευσης με υποχωρήσεις της αντιπολίτευσης να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, γιατί το πρόβλημα μπορεί να δυσκολέψει. Δεν το λέω για να σπείρω πανικό. Δουλειά της Βουλής είναι να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Όσο πιο χαμηλούς τόνους έχουμε, τόσο πιο καλά μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

Προβληματισμός υπάρχει και για ενδεχόμενες επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία με την η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, σε συνδιασμό με την πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία, την οποία, δεν αποκλείει ο Ερντογάν.

Στο μεταξύ, τριήμερη αναβολή της αυτόφωρης διαδικασίας ζήτησαν και πήραν οι οχτώ συλληφθέντες Τούρκοι στρατιωτικοί με το αιτιολογικό της καλύτερης προετοιμασίας της κατάθεσής τους, αίτημα που αποδέχθηκε η δικαστής κι έτσι το αυτόφωρο θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, στις 12 μετά το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου