Σήμερα η δίκη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών



Στην υπηρεσία ασύλου θα παρουσιαστούν σήμερα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που προσγειώθηκαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχειρήθηκε στην Τουρκία. 
Οι οκτώ στρατιωτικοί, που κρατούνται στο κέντρο κράτησης στις Φέρες, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν θα μεταφερθούν οι ίδιοι στο γραφείο της υπηρεσίας στη Χιλή Αλεξανδρούπολης ή η επιτροπή ασύλου θα μεταβεί στο κέντρο κράτησης, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προβλεπόμενη για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου συνέντευξή τους. 

Νωρίτερα οι οκτώ κρατούμενοι θα προσαχθούν στο μονομελές πλημμελειοδικείο για τη διεξαγωγή της δίκης τους με την αυτόφωρη διαδικασία, η οποία εκτιμάται ότι θα μετατεθεί στο επόμενο διήμερο καθώς θα ζητήσουν προθεσμία 48 ωρών.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις συνηγόρους των οκτώ κατηγορουμένων σε περίπτωση απόρριψης από την υπηρεσία ασύλου της αίτησής τους, οι αιτούντες έχουν και θα αξιοποιήσουν το δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμια επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα και εφόσον υπάρξει και δεύτερη απόρριψη υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια. 

Τέλος όσον αφορά τον χρόνο εξέτασης της υποβληθείσας αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, αυτός ορίζεται σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στις 90 ημέρες, ωστόσο οι συνήγοροι υπεράσπισης εκτιμούν πως λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης οι διαδικασίες θα επισπευσθούν και ενδεχομένως ο χρόνος να μην υπερβεί τις 8-9 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου