Η δημοσιονομική πολιτική στο επίκεντρο του Eurogroup

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ισπανία και την Πορτογαλία και η γενική οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη αναμένεται να κυριαρχήσουν στο σημερινό Eurogroup που συνέρχεται στις Βρυξέλλες - Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις του στην ευρωζώνη, οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για τις προοπτικές της ανάπτυξης και την κατάσταση στις αγορές, στη βάση παρουσίασης από την ΕΚΤ και την Κομισιόν



Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup, είχε αναφέρει την περασμένη Παρασκευή 8/07 ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο».

«Καμία σημαντική καθυστέρηση » δεν υπάρχει προς το παρόν στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, είχε επισημάνει ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο που αναφέρονται σε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς για να μπορεί να πει κανείς κάτι τέτοιο και ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκλειδώσει η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, προσέθεσε ότι μια σειρά θεμάτων θα πρέπει να προχωρήσουν, όπως π.χ. το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο δεν αρκεί να τεθεί απλώς σε λειτουργία ως τον Σεπτέμβριο, αλλά να οριστεί η διοίκηση και το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου.

Eπίσης, έως τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2017-2020.

Το νέο «μέτωπο» που ανοίγει για την κυβέρνηση και για τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου δεν είναι άλλο από την εργασιακή μεταρρυθμιση, θέμα στο οποίο, το ΔΝΤ ήδη από την Παρασκευή, σε έκθεση που δημοσίευσε , έδωσε το στίγμα για το ποιά στάση θα κρατήσει, δίνοντας βάρος στον βασικό μισθό και στα «κλειστά επαγγέλματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου