Ο Πάνος Καμμένος κατηγορεί υποψήφιο καναλάρχη για ..."μαύρα"ο Βαρδινογιάννης εναντίον όλων

Φωτιές ανάβει στην κυβέρνηση και στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγορεί για "μαύρα" τον υποψήφιο καναλάρχη Καλογρίτσα. Προφανώς ο Καμμένος θα είναι σε θέση να αποδείξει τα "μαύρα", διαφορετικά θα πρόκειται για μια ακόμη συκοφαντία, η οποία αυτή τη φορά στρέφεται κατά της κυβέρνησης και του διαγωνισμού που είναι σε εξέλιξη.

Μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που στηρίζει την Κυβέρνηση Τσίπρα έγραψε το εξής: 

"Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι".



Τηλεοπτικές Αδειες: Βαρδινογιάννης κατά Κρέτσου, Σαββίδη, Καλογρίτσα






Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της εταιρείας "Νέα Τηλεόραση Α.Ε." (Star Channel), συμφερόντων Βαρδινογιάννη κατά της συμμετοχής των εταιρειών "Ιωάννης Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας ΤΠΚ Α.Ε." και Dimera Ltd (Ιβάν Σαββίδης) στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, γίνεται αναφορά σε παράνομες πράξεις και εμμέσως πλην σαφώς σε διαγωνισμό "μαϊμού".

H πλευρά Βαρδινογιάννη είχε κάνει ενστάσεις κατά των παραπάνω υποψηφίων αλλά απορρίφθηκαν από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσο με αποτέλεσμα να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενόψει της δημοπρασίας που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Αυγούστου 2016. 

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων η "Νέα Τηλεόραση" ισχυρίζεται ότι: 

α) Η νεοσύστατη εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα έχει συμπεριλάβει στον εταιρικό της σκοπό και άλλες δραστηριότητες εκτός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ενώ ο σχετικός νόμος ορίζει ότι δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν μόνο εταιρείες που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Λ. Κρέτσος απέρριψε το παραπάνω αίτημα με την αιτιολογία ότι η απαίτηση του νόμου είναι η αποκλειστική δραστηριοποίηση στον τομέα των μέσων ενημέρωσης ενώ εταιρικός σκοπός μπορεί να είναι και άλλος.

Εδώ υπάρχει μία μικρή λεπτομέρεια που κάνει και τη διαφορά. Αν στο καταστατικό της εταιρείας προβλέπεται η δραστηριοποίησή της και σε άλλους τομείς, τότε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μπορεί με μια απλή απόφαση να δραστηριοποιηθεί σε κάποιο από τους τομείς που ήδη προβλέπονται χωρίς αυτό να υπόκειται στις υποχρεώσεις δημοσιότητας των ανωνύμων εταιρειών. γνωστοποίηση γίνεται μόνο στην εφορία όπου συμπληρώνεται ο σχετικός κωδικός επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Αντίθετα, εάν δεν υπάρχει στο καταστατικό και η διοίκηση θέλει να προσθέσει νέο τομέα δραστηριοποίησης, τότε θα πρέπει να συγκληθεί γενική συνέλευση και αυτό υπόκειται στις υποχρεώσεις δημοσιότητας.

β) Η εταιρεία έχει υπολογίσει ελάχιστο κόστος μισθοδοσίας σαν να προσλαμβάνει προσωπικό χωρίς προϋπηρεσία, χωρίς πτυχίο, άγαμους και χωρίς τέκνα. Επίσης δεν έχουν συμπεριληφθεί ασφαλιστικές εισφορές που αποτελούν σημαντικό μέρος του κόστους και δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του κλάδου της τηλεόρασης. Αποτέλεσμα, όπως υποστηρίζει η "Νέα Τηλεόραση", τα κόστη να είναι αδικαιολόγητα χαμηλά.

Πράγματι, η προκήρυξη του διαγωνισμού προβλέπει για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις οικονομικοτεχνική μελέτη, που να προσδιορίζει με σχετική ακρίβεια το κόστος. 

Ομως, στην απάντηση του Γενικού Γραμματέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για την απόρριψη του άνω αιτήματος αναφέρεται, ότι η Προκήρυξη του διαγωνισμού απαιτεί εκτίμηση του κόστους απασχόλησης και όχι το πως υπολογίστηκε το κόστος μισθοδοσίας.

γ) Ενώ η Προκήρυξη προβλέπει ότι τα δικαιολογητικά που υποβάλλουν οι υποψήφιοι αριθμούνται ανά τεύχος και καταγράφονται μαζί με σύντομη αναφορά του περιεχομένου τους σε ειδικό κατάλογο, ο οποίος συνυποβάλλεται στην αρχή κάθε τεύχους, η εταιρεία του Καλογρίτσα δεν αρίθμησε τα δικαιολογητικά της ανά τεύχος, ούτε συμπεριέλαβε σύντομη μνεία του περιεχομένου τους στον ειδικό κατάλογο. Σύμφωνα με την "Νέα Τηλεόραση" (Star) "η έλλειψη αρίθμησης και καταλόγου με μνεία των δικαιολογητικών καθιστά ευχερέστερη την
προσθήκη/αφαίρεση εγγράφων από τον φάκελλο υποψηφίου ενώ ταυτόχρονα ο έλεγχος της ορθότητας της υποβολής τους εκ μέρους των υποψηφίων καθίσταται αδύναμος".

Ο Σαββίδης 

Πάμε τώρα στην περίπτωση Dimera Media Investments του Ιβάν Σαββίδη. Η πλευρά Βαρδινογιάννη ζητάει τον αποκλεισμό της για τους εξής λόγους:

α) Η υποψήφια εταιρεία συμπεριλαμβάνει στο καταστατικό δραστηριότητες εκτός των Μέσων Ενημέρωσης. Η πλευρά Σαββίδη έχει συμπεριλάβει μέχρι αγοραπωλησίες ακινήτων, εμπορία βενζίνης και ηλεκτρισμού, εκπαίδευση. μίσθωση χειρωνακτικού προσωπικού κλπ.

β) Το παράβολο δεν έχει εκδοθεί από το νομικό πρόσωπο που αιτείται τη συμμετοχή στο διαγωνισμό αλλά από το μέτοχο αυτής. Δεν υπάρχει δηλαδή παράβολο στο όνομα της υποψήφιας εταιρείας.

γ) Και σε αυτή την περίπτωση, η υποψήφια δεν αρίθμησε τα δικαιολογητικά της ανά τεύχος, ούτε συμπεριέλαβε σύντομη μνεία του περιεχόμένου τους στον ειδικό κατάλογο. 

δ) Οι υπεύθυνες δηλώσεις που προσκόμισε η εταιρεία δεν φέρουν ημερομηνία-υπογραφής παρά μόνο ημερομηνία θεωρήσεως γνησίου υπογραφής.

ε) Ενώ ο νόμος προβλέπει ότι οι πάροχοι περιεχομένου υποχρεούνται να διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια, τη μορφή της οποίας πρέπει να δηλώσουν, η υποψήφια εταιρεία δεν δήλωσε με ποιον τρόπο θα δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα.


Μήπως είναι λαγοί;

Στο κείμενο της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο οι δύο αυτοί υποψήφιοι να παίξουν το ρόλο του λαγού και να επηρεάσουν το τίμημα. Δηλαδή ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα, μπορεί να μην πάρουν άδεια, αλλά να έχουν επηρεάζει καταστάσεις, κάτι που ναι μεν θα ευνοήσει το δημόσιο, όμως θα έχει νοθεύσει τον ανταγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου