Ελσίνκι: Πλήθη διαδηλωτών στους δρόμους για τη δολοφονία 28χρονου από ομάδα νεοναζί

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Φινλανδίας, ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα καθώς και η πρώην Πρόεδρος Τάρια Χαλόνεν, κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας και τριών ακόμη μεγάλων πόλεων για να διαδηλώσουν κατά της ρατσιστικής βίας, στον απόηχο της δολοφονίας ενός 28χρονου από ομάδα νεοναζί στις αρχές του μήνα.

Με κύριο σύνθημα το «Φτάνει πιά» Φινλανδοί αλλά και μετανάστες όλων των ηλικιών ένωσαν τις φωνές τους μπροστά στα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα ξενοφοβίας που συχνά λαμβάνουν ακραία εγκληματικές μορφές, ενώ με τραγούδια και ενός λεπτού σιγή μπροστά στην Πλατεία Γερουσίας, τίμησαν τη μνήμη του άνδρα που έπεσε θύμα της βίας των νεοναζιστών.


Το συμβάν που κατάφερε να πυροδοτήσει τις μεγάλες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου όταν ο 28χρονος βρέθηκε να δέχεται κλωτσιές στο κεφάλι από μέλη της νεοναζιστικής οργάνωσης «Φινλανδικό Κίνημα Αντίστασης» και έξι ημέρες μετά εξέπνευσε, μη καταφέρνοντας να ξεπεράσει τις βαρύτατες εγκεφαλικές του κακώσεις.


Ως ύποπτος για το έγκλημα φέρεται ένας 26χρονος ο οποίος δήλωσε στην Αστυνομία πως ήταν ενεργό μέλος της οργάνωσης και την προηγούμενη Τετάρτη προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ακούσιας ανθρωποκτονίας. Ταυτόχρονα δυο ακόμη μέλη της ίδιας οργάνωσης συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιμεταναστευτικών και ρατσιστικών εκδηλώσεων σε άλλες πόλεις της χώρας.

Σε δηλώσεις του ο Φινλανδός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε λήψη νέων αυστηρότερων νομοθετικών μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ακροδεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου