Ένταση στην κατάθεση Γ.Πάσχα στην Εξεταστική για τα ΜΜΕ, με φόντο ΤΣΜΕΔΕ και Attica Bank

Η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΣΜΕΔΕ βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την νομιμότητα δανειοδοτήσεων κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης από τράπεζες, Σωκράτη Φάμελο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα. Σήμερα κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθυντής της Επιθεώρησης της ΤτΕ, Γιώργος Πάσχας.
Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Φάμελου στις αναφορές του κ. Τζαβάρα περί μέγα σκανδάλου και κατασπατάλησης πόρων του ασφαλιστικού ταμείου, ο οποίος έκανε λόγο για φαντασιώσεις της ΝΔ να φτιάχνει βαρβάρους».

Νωρίτερα, ο κ. Τζαβάρας ρώτησε τον διευθυντή της Επιθεώρησης της ΤτΕ Γιώργο Πάσχα που κατέθετε στην Εξεταστική, αν το ΤΣΜΕΔΕ καταστρατήγησε τον νόμο, τοποθετώντας τα διαθέσιμά του για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής και αν έχει ευθύνη η Κεντρική Τράπεζα για αυτό.

«Το ΤΣΜΕΔΕ είχε τα διαθέσιμα και τα τοποθέτησε, δεν τα δανείστηκε. Αν έπρεπε ή όχι δεν είναι δική μου ευθύνη ή της ΤτΕ», απάντησε ο κ. Πάσχας.

Ο κ. Τζαβάρας αντέτεινε ότι είναι λάθος ο ισχυρισμός του κ. Πάσχα και επέμεινε ότι έπρεπε να γίνει αντικείμενο έρευνας από την ΤτΕ καθώς όπως είπε, με το νόμο 3586 έχει ιδρυθεί Επιτροπή Ελέγχου Επενδύσεων ΔΕΚΟ και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ΤΣΜΕΔΕ .

«Πετάτε την μπάλα στην εξέδρα κ. Τζαβάρα. Κάνετε στείρα αντιπολίτευση και τροποποιείται το αντικείμενο της Εξεταστικής. Σας ενοχλεί που μια τράπεζα ελληνική μη συστημική τράπεζα κατέθεσε με ασφάλεια σε ένα ταμείο λεφτά και ότι βγαίνουν ειδήσεις σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα μάλιστα υπάρχει δίωξη κατά του ταμεία του ΠΑΣΟΚ Ρ. Σπυρόπουλου. Αυτά σας ενοχλούν;», αντέδρασε ο κ. Φάμελος, και στη συνέχεια απευθύνθηκε στον κ. Πάσχα ρωτώντας ποιο ήταν το στέλεχος της ΤτΕ που επέτρεψε την παράβαση από το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ, για να λάβει απάντηση από τον τελευταίο πως δεν το γνωρίζει. 

Στη συνέχεια, ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

«Θεωρώ ότι πρέπει να ελεγχθεί αν το ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ παρενέβη τη νομοθεσία, όπως και η ΤτΕ, για να μην μιλάμε για μεγάλα σκάνδαλα», σχολίασε ο κ. Φάμελος προκαλώντας την αντίδραση του κ. Τζαβάρα.

«Θα κλάψετε κι εσείς και ο πρωθυπουργός. Πάτε να μας πείσετε ότι εσείς είστε οι εγγυητές της ηθικής» αντέτεινε ο κ. Τζαβάρας για να του απαντήσει ο κ. Φάμελος:

«Η κυβέρνηση θα προστατέψει την Attica Bank αποκαθιστώντας τη νομιμότητα».

Ακόμα, ο κ. Φάμελος έκανε λόγο για ευθύνες που έχουν οι προηγούμενες διοικήσεις της τράπεζας από το 2010-2014, τόνισε ότι οι αποφάσεις του ΤΕΕ να στηρίξουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, ελήφθησαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η τράπεζα και τόνισε ότι «οι ασφαλιστικές εισφορές είναι εξασφαλισμένες με νόμο».

Στον κ. Τζαβάρα επιτέθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός κατηγορώντας τον ότι είπε μισές αλήθειες.

«Ανέφερε ότι ο νόμος δεν επιτρέπει την συμμετοχή με πάνω από 23% των διαθεσίμων του Ταμείου. Όμως δεν είπε ότι υπάρχει εξαίρεση για συμμετοχή σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε εταιρείες που ήδη συμμετέχει», τόνισε ο κ. Σαντορινιός.

Απαντώντας δε, στις κατηγορίες βουλευτών της ΝΔ, ανάμεσα τους και του Νότη Μηταράκη, ότι έχει ευθύνες ο σημερινός υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, καθώς τότε ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Σαντορινιός, αντέτεινε λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τον Αύγουστο του 2014 η Διοικούσα του ΤΕΕ όντως πήρε απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Όμως η αύξηση δεν ολοκληρώθηκε. Η απόφαση του ΤΕΕ που αφορά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έγινε το Δεκέμβριο του 2015. Μήπως τελικά ήταν ο Γιώργος Στασινός;»

Σημειώνεται πως, την ερχόμενη Τρίτη 4 Οκτωβρίου, προγραμματίστηκε από την Επιτροπή η κατάθεση του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Ηλία Προβόπουλου ενώ στις 11 του ίδιου μήνα έχει προσκληθεί ο νυν διοικητής της Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Εξεταστικής Επιτροπής, την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου αναμένεται να καταθέσει ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» Θέμος Αναστασιάδης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου