Γερμανία: Κοντά στα δύο εκατομμύρια τα παιδιά που ζουν σε συνθήκες φτώχειας

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Bertelsmann, σχεδόν δύο εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας στη Γερμανία, με τον μέσο παιδικής φτώχειας της χώρας να βρίσκεται στο 14,7%.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας , ο μέσος όρος της παιδικής φτώχειας έχει αυξηθεί από το 2011 έως το 2015 σε εννέα από τα δεκαέξι κρατίδια της χώρας. Κατά τη διάρκεια της πενταετίας αυτής προστέθηκαν στον αριθμό της παιδικής φτώχειας 52.000 παιδιά.

Συγκεκριμένα, στα δυτικά κρατίδια η παιδική φτώχια αυξήθηκε από το 2011 από 12,4% σε 13,3% το 2015. Στα ανατολικά έπεσε μεν από 24% σε 21,6%, αλλά παραμένει υψηλότερη από τα δυτικά. Η παιδική φτώχεια ανέρχεται στο 32,2% του συνόλου των παιδιών στο Βερολίνο, σε 31,6% στη Βρέμη, 23,8% στη Σαξωνία-Ανχαλτ, ενώ στα νότια -και πλούσια- κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη και Βαυαρία σε 8,0% και 6,8% αντίστοιχα,

Αριθμό - ρεκόρ κατέχει η πόλη της βόρειας Γερμανίας Μπρέμερχαφεν, όπου η φτώχεια πλήττει το 40,5% των παιδιών. Στη Βρέμη υπήρξε η μεγαλύτερη αύξηση με 2,8%, στο Ζάαρλαντ αύξηση 2,6% και στη Βόρεια-Ρηνανία-Βεστφαλία σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 1,6%.

Όπως τονίζει η έρευνα, συγκρινόμενα με παιδιά τα οποία ζουν σε οικογένειες με κανονικό εισόδημα, τα φτωχά παιδιά είναι συχνότερα απομονωμένα κοινωνικά και απειλείται η υγεία τους, ενώ δεν έχουν τις ίδιες προοπτικές ανέλιξης. Ο επικεφαλής του ιδρύματος, Γιόργκ Ντρέγκερ, υπογραμμίζει πως για να αντιμετωπιστεί δραστικά η παιδική φτώχεια θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση της βασικής ασφάλειας για τα παιδιά και στήριξη που θα προσανατολίζεται στις βασικές τους ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου