Δεν χαλαρώνουν οι δημοσιονομικοί κανόνες, ξεκαθαρίζει ο Ντάισελμπλουμ

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζει πως δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, ενώ υπογραμμίζει πως τα λεφτά για την παιδεία των ευρωπαϊκών κρατών πρέπει να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα «Trouw», ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εν μέσω κρίσης «ρίχνουμε συχνά την ευθύνη για τα πάντα στο ευρώ». Ερωτηθείς για την κατάσταση που βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία, επισημαίνει πως έχουν γίνει κάποια βήματα, αλλά σίγουρα «υπάρχει πολύς δρόμος για να θεωρήσουμε πως ξεπεράστηκαν τα προβλήματα».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα Γιουνκέρ περί αποδέσμευσης των δαπανών για την παιδεία, υποστήριξε ότι είναι λογικό για τα κράτη να θέλουν να προστατεύσουν την παιδεία τους, αλλά θα πρέπει τα χρήματα αυτά «να έλθουν, είτε μέσω δανεισμού, είτε από την αύξηση της φορολογίας».

Όπως τονίζει, θα μπορόυσαν να υπάρξουν κάποιες αποκλίσεις όταν τα κράτη έχουν να αντιμετωπίσουν φυσικές καταστροφές, «αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με δαπάνες στην παιδεία ή σε άλλες επενδύσεις, δεν μπορού να να ξεπερνιούνται οι δημοσιονομικοί κανόνες, αλλιώς δεν θα υπήρχε λόγος ύπαρξης τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου