Τα προαπαιτούμενα στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου στη Μπρατισλάβα

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Αθήνα ως προς την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, βρίσκεται στο επίκεντρο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σήμερα Παρασκευή στη Μπρατισλάβα.
Οι υπουργοί αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Εντωμεταξύ, το κουαρτέτο των θεσμών πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου, για τον έλεγχο του ελληνικού προγράμματος και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

«Έκθεση συμμόρφωσης»

Στην Αθήνα για αναμένεται να βρεθούν οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM), οι οποίοι θα συντάξουν στο τέλος, την «έκθεση συμμόρφωσης».

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι όλα τα ανοιχτά θέματα θα έχουν διευθετηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο, στις αρχές Οκτωβρίου και υποστηρίζει ότι το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης, ώστε να εκκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ταμείο κρίσης

Παράλληλα, στην ατζέντα του Eurogroup έχει επανέλθει και η δημιουργία ταμείου της ευρωζώνης, για θωράκιση από ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση. 

Η δημιουργία του ταμείου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Παρασκευή στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου