Διαφωνίες για το μέλλον της ΕΕ στη Μπρατισλάβα

Η άτυπη Σύνοδος Κορυφής στη Μπρατισλάβα ολοκληρώθηκε χωρίς να ανακοινωθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας. Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να βρεθεί κοινό όραμα που να εμπνέει τους πολίτες. Δυσαρέσκεια από Ρέντσι και Όρμπαν. «Πρέπει να βρεθεί λύση για το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσαν Μέρκελ και Ολάντ.
Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως οι πολίτες «δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ, οπότε πρέπει να βρει η ΕΕ ένα νέο όραμα», ενώ στάθηκε στην κοινωνική ατζέντα που πρέπει να ανοίξει και πάλι, καθώς οι πολιτικές δημοσιονομικής πειθαρχίας, δεν αρκούν από μόνες τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι «δεν τηρούμε επαρκώς τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες», ενώ τόνισε πως η ΕΕ βιώνει μια πολύ κρίσιμη στιγμή μετά την αποχώρηση της Βρετανίας και θα πρέπει να υπάρξει κοινό όραμα για να προχωρήσει μπροστά. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Φρανσουά Ολάντ που δήλωσε ότι χρειάζονται επενδύσεις και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ασφάλειας και της ενίσχυσης της άμυνας των Ευρωπαϊκών χωρών.


Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Ματέο Ρέντσι, που εξερχόμενος δήλωσε ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος με το κείμενο των συμπερασμάτων όσον αφορά στην οικονομική πολιτική και στο μεταναστευτικό», ενώ πρόσθεσε ότι δεν ακολουθεί κάποιο σενάριο για να βγάλει προς τους πολίτες πως όλοι οι ηγέτες είναι σύμφωνοι για τις επόμενες δράσεις της ΕΕ.

Ο Ούγγρος Όρμπαν έκανε λόγο για αποτυχημένη Σύνοδο και τόνισε πως έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης και ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου