Χωρίς αποφάσεις για τη δόση το Eurogroup

Χωρίς αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα και την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αναμένεται να διεξαχθεί το άτυπο Eurogroup στην Μπρατισλάβα.
Ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, κατέστησε σαφές ότι θέμα μερικής παροχής του ποσού δεν τίθεται και η μόνη προοπτική που υφίσταται είναι η εκπλήρωση από την ελληνική πλευρά όλων των όρων που της έχουν τεθεί, ούτως ώστε να λάβει όλο το ποσό.

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει άλλες 15 προαπαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, με σημαντικότερες αυτές που άπτονται της λειτουργίας και της διοίκησης τόσο των τραπεζών και του Υπερταμείου για τη διαχείριση των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και αυτές που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και των κρατικών εσόδων.


Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των δανειστών στην εκπλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «καλή διάθεση» και το «εποικοδομητικό κλίμα» που επικρατεί στις συζητήσεις.

«Είχαμε συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του Εurogroup, ότι οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα» είπε, προσθέτοντας: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αν πάμε στο τέλος του μήνα, ούτε η Ελλάδα έχει θέμα έλλειψης ρευστότητας».

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και τη διακυβέρνηση των τραπεζών. 

Συγκεκριμμένα για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι εκκρεμεί ο διορισμός του εποπτικού συμβουλίου πριν τεθεί σε λειτουργία, ενώ επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ την εποχή που η τελευταία ήταν υπουργός Οικονομικών στη χώρα, είναι ένας εκ των υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής. 

Ο αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποδεσμευτεί το μέρος της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που αφορά την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών πριν από την εκπλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων. 

«Η συμφωνία του περασμένου Μαΐου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, η δόση θα αποδεσμευτεί στο σύνολό της όταν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα», είπε. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέφερε ότι πάνε σε ειδικό λογαριασμό και η καταβολή τους ελέγχεται από μηχανισμό, ενώ η εικόνα που είχε στις αρχές Αυγούστου ήταν ότι η καταβολή γινόταν κανονικά.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πρέπει να κλείσει το θέμα των προαπαιτούμενων το συντομότερο για δύο λόγους:
εάν τα χρήματα δεν εκταμιευτούν εντός του Οκτωβρίου, τότε θα πάψουν να είναι διαθέσιμα και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και επικύρωση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια
η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωθούν το προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης. 
«Η φιλοδοξία μας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του φθινοπώρου παραμένει» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας όμως ότι ορισμένα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά, δεν μπορούν να κλείσουν σε 1-2 βδομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία το συντομότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου