Πρωτοφανή δημοσκοπική προέλαση της Aκροδεξιάς καταγράφει η Infrarest

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το Spiegel την μεγάλη άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD και με αφορμή τελευταία δημοσκόπηση που αποτυπώνει τα ποσοστά του σε πρωτοφανή επίπεδα, φτάνοντας το 16% σε εθνικό επίπεδο.
Η συγκεκριμένη έρευνα διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Infrarest και μετά από ανάθεση του πρώτου δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ARD και εμφανίζει το ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα να βρίσκεται στο υψηλότερο μέχρι σήμερα ποσοστό του.

Αναλυτικότερα, αν οι εθνικές εκλογές στη Γερμανία διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, το AfD θα έπαιρνε 2% περισσότερο από την προηγούμενη δημοσκόπηση -στις αρχές Σεπτεμβρίου- του ίδιου δικτύου.

«Το AfD, ένα κόμμα του οποίου οι βουλευτές έχουν ακροδεξιές διασυνδέσεις και επικεφαλής ψηφοδελτίων του πουλάνε νεοναζιστικά παράσημα, συνεχίζει την ανοδική του πορεία», γράφει χαρακτηριστικά το Spiegel για τα αποτελέσματα μιας μέτρησης που δείχνει να οδηγείται στα ίδια αποτελέσματα με ανάλογες προηγούμενες άλλων φορέων, όπου το ακροδεξιό κόμμα εμφανίζεται να «χτυπά» το 15% και σε κάθε περίπτωση να μην πέφτει κάτω από το 12,5%.

Αντίστροφα, τον κατήφορο εμφανίζονται να έχουν πάρει CDU και SPD που συγκροτούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, με το πρώτο να βρίσκεται στο 32% και το δεύτερο στο 22%, ποσοστά που αθροιστικά υπολείπονται κατά τουλάχιστον 13 μονάδες από το 67,2% στο οποίο βρίσκονταν το 2013.

Την ίδια στιγμή, η ίδια δημοσκόπηση της Infrarest εμφανίζει τους Πράσινους να έχουν κερδίσει 1 μονάδα από την προηγούμενη έρευνα φτάνοντας στο 12%, η «Αριστερά» στο 8% να έχει χάσει 1 μονάδα και το Φιλελεύθερο (FPD) στο 6%, εμφανίζοντας και αυτό «κέρδη» 1 μονάδας, αν και σαφώς επισημαίνεται πως οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων βρίσκονται κοντά στο κατώφλι του στατιστικού σφάλματος, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,4 και 3,1 τοις εκατό.

Υπενθυμίζεται ότι το ΑfD χάρη στην εκστρατεία του κατά της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης στο προσφυγικό έλαβε πρόσφατα στις μεν εκλογές του βορειοανατολικού κρατιδίου Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία 20,8%, ενώ στις τοπικές εκλογές του Βερολίνου 14,2%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου