Το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί



"Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν και για τους αγώνες που αυτό προστάζει στο σήμερα", τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμα του για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Ναζί κατακτητές, για την ημέρα "που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά τη θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την Δημοκρατία".
"Για τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στον φασισμό. Για να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος την συντριπτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Για να μην γίνουν οι πρόσφυγες το νέο αντικείμενο ρατσιστικής προπαγάνδας. Για να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος", όπως υπογραμμίζει.

Αναλυτικά το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

"Για πολλές δεκαετίες η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα που δεν γιόρταζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και την Απελευθέρωσή της από τους Ναζί. Ο λόγος ήταν προφανής. Την Απελευθέρωση ακολούθησαν γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας και κορυφώθηκαν με τον Εμφύλιο Πόλεμο. Και όποιος μιλούσε για την Απελευθέρωση θα έπρεπε να μιλήσει και για αυτά.

Σήμερα, η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται ανοιχτά. Θυμόμαστε την ημέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τους κατακτητές. Την ημέρα που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά την θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία.

Δεν φοβόμαστε να μιλήσουμε για το παρελθόν. Και για τους αγώνες που αυτό προστάζει στο σήμερα. Για τους σύγχρονους αγώνες ενάντια στον φασισμό. Για να μην ξεχάσει ποτέ η υφήλιος τη συντριπτική εμπειρία του Ολοκαυτώματος. Για να μην γίνουν οι πρόσφυγες το νέο αντικείμενο ρατσιστικής προπαγάνδας. Για να σηκώσουμε την ελευθερία πάνω από το μίσος".

Η Αθήνα γιόρτασε την 72η επέτειο απελευθέρωσης από τους Ναζί

«Ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα καθώς και η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της στην αντιφασιστική νίκη, έδεσε την πορεία της χώρας με τη δημοκρατική Ευρώπη», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στην τελετή για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Όπως υπογράμμισε, το μήνυμα εκείνης της ημέρας παραμένει επίκαιρο στη σημερινή, δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, εσωτερική και διεθνή.

«Την ίδια αλληλεγγύη, και πάλι με πράξεις και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, επέδειξε η πόλη και ο δήμος στους χιλιάδες πρόσφυγες και στη διαχείριση του μεταναστευτικού», ανέφερε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας την έναρξη μαθημάτων για τα παιδιά των προσφύγων. «Οι πολίτες αποδεικνύουν καθημερινά, με ωριμότητα, ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη μπορούν να υπερισχύσουν της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου