Αμήχανη η ΕΕ για το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ουγγαρία

Τη μη αμφισβήτηση της υπάρχουσας νομοθεσίας φαίνεται να θέτει ως προτεραιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει του δημοψηφίσματος στην Ουγγαρία σχετικά με την αποδοχή ή μη της μετεγκατάστασης των προσφύγων.
«Τα κράτη - μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση της εφαρμογής των αποφάσεων που ελήφθησαν», δήλωσε χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.


Εάν οι Ούγγροι ψηφίσουν «όχι» το αποτέλεσμα θα θεωρηθεί ως πλήγμα για τη νομιμοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. και την ενότητα των μελών της. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είχε εκφράσει τις ανησυχίες του ως προς την απειλή για κάτι τέτοιο, προειδοποιώντας σε ομιλία του το καλοκαίρι πως «εάν καθιερωθούν τα δημοψηφίσματα για κάθε απόφαση των υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι σε κίνδυνο».

Οι Ούγγροι προσέρχονται στις κάλπες την Κυριακή και καλούνται να απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των μη-ουγγρικής καταγωγής πολιτών στην Ουγγαρία, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας;».

Πάντως, η Ουγγαρία δεν έχει πραγματοποιήσει καμία από τις περίπου 1.300 μετεγκαταστάσεις που της αναλογούν. Παρ΄ όλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει τις προσπάθειές για κοινή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προτείνοντας επιπλέον του έκτακτου μηχανισμού και ένα μόνιμο μηχανισμό ποσοστώσεων στην κατανομή των αιτούντων άσυλο, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου