Προσφυγικό: Δε στέλνουν στην Ελλάδα υπαλλήλους για βοήθεια οι χώρες της ΕΕ

Εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλείται το Spiegel, αποκαλύπτει ότι τα κράτη - μέλη της ΕΈ αρνούνται να στείλουν εξειδικευμένο προσωπικό, για να βοηθήσει τη χώρα μας στο θέμα της εξέτασης αιτημάτων παροχής ασύλου, με τους πρόσφυγες συνολικά να ξεπερνούν πλέον τις 61.000.
Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, οι ευρωπαϊκές χώρες δε θέλουν να αποστείλουν εμπειρογνώμονες, επικαλούμενες τα υπερπλήρη καταλύματα και τους εξοργισμένους πρόσφυγες, αν και η συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας προβλέπει τέτοιου είδους ενίσχυση των ελληνικών Αρχών.

Η κατάστασης είναι «εξαιρετικά ασταθής» σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αυτό «θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

Η ΕΕ επιθυμεί μεν να επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία οι πρόσφυγες που απορρίπτεται το αίτημά τους για άσυλο, αλλά η διαδικασία δεν προχωρά, διότι οι ελληνικές Αρχές είναι εξαιρετικά επιβαρυμένες. Μόνο στη Λέσβο πρέπει εννιά υπάλληλοι να εξετάσουν τα αιτήματα 6.000 προσφύγων, όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό.

Εν τούτοις τα κράτη μέλη της ΕΕ «ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση να αποστείλουν ειδικούς». Όπως σημειώνει το «Spiegel» οι υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται επί τόπου, «συχνά δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις» και σύντομα διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε «αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη Hotspots».

Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή, "η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη", ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, τον σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους λαθροδιακινητές στην Τουρκία, ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι ξανά ανοικτός.


"Εάν η ΕΕ δεν κάνει κάτι άμεσα", προειδοποιεί στο "Spiegel" ο Κνάους, "εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι νεκρή".

Στο μεταξύ, τους 61.096 έφτασε ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων στη χώρα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία για τη συνοπτική κατάσταση των προσφυγικών ροών. 


ΠΗΓΗ: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου