Σόιμπλε: Ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαν Σόιμπλε, τονίζει ότι αν επιβεβαιωθεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ για την τήρηση των συμφωνηθέντων του προγράμματος από την Ελλάδα, θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα. Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κουβέντα για το χρέος αυτή τη στιγμή, καθώς θα «αποδυναμωθεί η διάθεση για μεταρρυθμίσεις».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Genaral Anzeiger της Βόννης, ο Β. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να συγκρουστεί με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι φόβοι του Ταμείου περί μη τήρησης των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, θα υπάρξουν νέα μέτρα.

«Το ΔΝΤ αμφιβάλλει -και αυτό δεν είναι νέο- ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει, αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί και ότι αυτό αρκεί ώστε να βαδίσει η χώρα προς ένα διαρκές μονοπάτι ανάπτυξης. Οι 'Έλληνες αντίθετα επαναλαμβάνουν: θα τα καταφέρουμε. Γι' αυτό και την άνοιξη συμφωνήσαμε, η Αθήνα να λάβει πρόσθετα μέτρα, εάν επαληθευτεί η απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Αυτό, το υπενθύμισα ξανά στον 'Έλληνα ομόλογό μου στο Eurogroup της Δευτέρας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2018 δεν προκύπτει τέτοιο ζήτημα και επανέλαβε πως το χρέος δεν είναι το μείζον ζήτημα για την Ελλάδα. «Θα διεκπεραιώσουμε το τρίτo πρόγραμμα έως το τέλος του 2018 και τότε θα αποφασίσουμε τι είναι ενδεχομένως ακόμα αναγκαίο. Εάν μιλάμε τώρα για ελαφρύνσεις του χρέους αποδυναμώνεται η διάθεση για μεταρρυθμίσεις. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τα χρέος, αλλά η αδυναμία της διοίκησης και η ανεπαρκής ανταγωνιστικότητά της. Αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Τέλος, αναφερόμενος ευρύτερα στην κατάσταση που επικρατεί στην ΕΕ, εκτίμησε πως υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Ας πάρουμε ως παράδειγμα την ανάπτυξη στην Ισπανία. Η Ιταλία θα έχει θετική εξέλιξη στην οικονομία. Οι 'Έλληνες κάνουν, επίσης, πρόοδο, δεν θα πρέπει όμως να πιστέψουν ότι μπορούν να σταματήσουν τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου