Ο Ραχόι έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Φίλιππο

Προς άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου φαίνεται να οδηγείται η Ισπανία, αφού ο συντηρητικός υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε από τον βασιλιά την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, μετά την άρση του βέτο από τους Σοσιαλιστές (PSOE), έπειτα από δέκα μήνες που εμπόδιζαν την ανάληψη της εξουσίας από μια κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Δέχθηκα το καθήκον αυτό και θα ζητήσω εκ νέου την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής», είπε ο Ραχόι, το Λαϊκό Κόμμα (PP) του οποίου κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούλιο συγκεντρώνοντας το 33% των ψήφων, βγαίνοντας από την ακρόασή του με τον βασιλιά Φίλιππο Στ΄.

Μετά την αλλαγή της στάσης των Σοσιαλιστών, προβλέπεται, τουλάχιστον, εξασφάλισης της ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση του Ραχόι, αφού θα απέχουν, σε αντίθεση με την πρώτη διαδικασία του Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση για αποχή θεωρείται απόρροια του ξεσπάσματος της εσωκομματικής κρίσης, που έθεσε εκτός ηγεσίας τον πρώην αρχηγό τους, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση.

Ωστόσο, ο Ραχόι δεν διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή. Συνεπώς θα είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται κάθε νομοθέτημα. «Συνειδητοποιώ τις δυσκολίες που συνεπάγεται μια κυβέρνηση μειοψηφίας», ανέφερε, πάντως διαβεβαίωσε ότι θα προσπαθήσει να «ολοκληρώσει την τετραετή θητεία» της κυβέρνησης.

Δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό οι Σοσιαλιστές

Παρά την αναδίπλωση και την απόφασή τους να απέχουν από την διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης για να σχηματιστεί κυβέρνηση μειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν χάρες στην κυβέρνηση Ραχόι.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας διεμήνυσε σήμερα ότι δεν προτίθεται να εγκρίνει οποιοδήποτε προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού καταθέσει στο κοινοβούλιο η κεντροδεξιά κυβέρνηση η οποία αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εντός ημερών, όπως δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του Χαβιέρ Φερνάντεθ, εξέλιξη που υπογραμμίζει ότι το πολιτικό αδιέξοδο πιθανότατα θα συνεχιστεί.

«Σε καμιά περίπτωση δεν σχεδιάζουμε να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ραχόι ή να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς της», διεμήνυσε ο Φερνάντεθ σήμερα.
Σύμφωνα με αναλυτές, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να βρει πεδία όπου θα εφαρμόσει περικοπές δημοσίων δαπανών ή πηγές επιπλέον εσόδων, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της Μαδρίτης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Φερνάντεθ είπε πως ο Ραχόι θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη από άλλα κόμματα για να επιτύχει την έγκριση των προϋπολογισμών της κυβέρνησής του, καθώς για αυτό χρειάζεται απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου