Σύσκεψη στο Μαξίμου: Τριπλή παρέμβαση για το προσφυγικό στη ΣάμοΤρεις δέσμες μέτρων για το προσφυγικό ζήτημα στο νησί της Σάμου συναποφασίστηκαν στην κοινή ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Μέτρα, συγκεκριμένα, για την αποσυμφόρηση του νησιού, μέτρα που αποσκοπούν στην καλύτερη διαβίωση προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέτρα υπέρ της τοπικής κοινωνίας.
Αυτό προέκυψε από τις δηλώσεις που έκαναν αμέσως μετά τη σύσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός -αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

«Συμφωνήσαμε», τόνισε ο κ. Μουζάλας, «στην αποσυμφόρηση, σταδιακά, πληθυσμού που μπορεί να έλθει στην ηπειρωτική Ελλάδα, συμφωνήσαμε σε μέτρα καλύτερης διαβίωσης». Μάλιστα ο υπουργός έκανε ειδική, ονομαστική αναφορά στον υφυπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση και πώς το Υπουργείο του μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων.

«Το σημαντικό καινούριο», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας, «είναι η παρουσία του κ. Χαρίτση, η προσπάθεια δηλαδή να δοθούν στους νησιωτικούς πληθυσμούς, όχι ανταποδοτικά τέλη, αλλά κίνητρα, γνωρίζοντας τα προβλήματα που προκλήθηκαν από αυτό το ξέσπασμα». Με τον Γ. Μουζάλα να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «οι νησιώτες στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους θα γευθούν και κάποια κίνητρα που χρειάζονται».

Παραλλήλως οι συμμετέχοντες στην κοινή σύσκεψη συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός κλειστού κέντρου «τόσο για στοιχεία που κάνουν μικροεγκληματικότητα όσο και για την καλύτερη εξέλιξη διαδικασίας ασύλου», ανέφερε ο κ. Μουζάλας, που αναγνώρισε τη διαφωνία στο πού θα κατασκευαστεί. Η μεν Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλει να γίνει το κλειστό κέντρο μέσα στο hot spot, ιδέα που βρήκε αντίθετο τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής «για λόγους ασφαλείας», όπως σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου