Νέες καταγγελίες για βασανιστήρια σε μυστική φυλακή των ΗΠΑ

Οι καταγγελίες δύο Τυνήσιων αφορούν μυστική φυλακή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και φέρνουν στο φως άγνωστες μέχρι σήμερα υποθέσεις βασανιστηρίων. Οι δύο Τυνήσιοι, οι οποίοι παρέμειναν επί 12 χρόνια κρατούμενοι στη συγκεκριμένη φυλακή, κάνουν λόγο για αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα, αλλά και για άγριο ξυλοδαρμό με ρόπαλα.
Εκπρόσωπος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Ράιαν Τραπάνι, επιμένει ότι «εξετάστηκαν τα αρχεία» της CIA «και δεν βρέθηκε τίποτε που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτούς τους νέους ισχυρισμούς».

Ο Ντάνιελ Τζόουνς, ωστόσο, ο οποίος είχε ηγηθεί έρευνας της αμερικανικής Γερουσίας για το πρόγραμμα φυλακίσεων της υπηρεσίας, ανέφερε πως οι μαρτυρίες των δύο Τυνήσιων, του Ρίντα αλ Νατζάρ, 51 ετών, και του Λοτφί αλ Αραμπί ελ Γερίσι, 52 ετών, είναι σημαντικές διότι ελάχιστα είναι γνωστά για τη μυστική φυλακή Cobalt. Στην εν λόγω φυλακή, το 2002, αφγανός κρατούμενος είχε πεθάνει από το ψύχος.

Ελάχιστα γραπτά αρχεία
«Η επιτροπή - που διεξήγαγε την έρευνα - διαπίστωσε ότι στο κέντρο κράτησης Cobalt τηρούνταν τόσο λίγα γραπτά αρχεία που ήταν αδύνατον για τη Γερουσία ή τη CIA να προσδιορίσει πόσοι άνθρωποι κρατούνταν εκεί ή τι ακριβώς συνέβαινε στους κρατούμενους» στη συγκεκριμένη τοποθεσία, εξήγησε ο Τζόουνς.

Οι δύο άνδρες δεν είχαν μιλήσει μέχρι σήμερα για τη μεταχείρισή τους στη μυστική φυλακή, σύμφωνα με την οργάνωση HRW. Οι ανακριτές κατηγορούσαν τον Νατζάρ πως ήταν σωματοφύλακας του Οσάμα μπιν Λάντεν και τον Γερίσι πως ήταν μέλος της αλ Κάιντα. Οι δύο άνδρες μετήχθησαν στην Τυνησία το 2015, όπου αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο Γερίσι αφηγήθηκε ότι οι φρουροί τον έδεναν σε αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα, αλλά δεν του έκαναν ηλεκτροσόκ, καθώς δεν ήταν συνδεδεμένη με παροχή ρεύματος.

Γιατρός που προσέλαβε η HRW ανέφερε πως οι ακτινογραφίες του Νατζάρ δείχνουν έναν αστράγαλο, ο οποίος δεν έχει δέσει σωστά.

«Τσακισμένος άνθρωπος»
Σε έγγραφο της CIA που χρονολογείται από το 2012 αναφέρεται πως ο Νατζάρ είναι «τσακισμένος άνθρωπος», στα πρόθυρα «της πλήρους διάλυσης». Παρά την εκτίμηση αυτή, οι ανακριτές της CIA συνέχισαν να βασανίζουν τον Νατζάρ, σύμφωνα με τη Λόρα Πίτερ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία πήρε συνεντεύξεις από τους δύο πρώην κρατούμενους το 2016 στην Τυνησία.

Η Πίτερ θεωρεί ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ οφείλει να αποζημιώσει τους άνδρες αυτούς. Σήμερα, οι πρώην κρατούμενοι ζουν με μέλη των οικογενειών τους, είναι πάμπτωχοι και παραδέχθηκαν στην Πίτερ ότι δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της φυλάκισής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου