Η καταιγίδα των φόρων που φέρνει το προσχέδιο προϋπολογισμού

Περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις εισφορών και νέα καταιγίδα, κυρίως έμμεσων φόρων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το προσχέδιο προϋπολογισμού 2017 που κατέθεσε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση στη Βουλή.
Ερωτηθείς για τον προϋπολογισμό και τη φορολογική επιβάρυνση, ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «οι φόροι ήταν αποτέλεσμα διλήμματος ή θα γινόταν μεγαλύτερη μείωση μισθών και συντάξεων ή θα αυξανόταν η φορολογία για το 2016 και το 2017 και μετά από το 2018 θα αρχίσει η αποκλιμάκωση».

Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο από τους έμμεσους φόρους, ο προϋπολογισμός προβλέπει έξτρα έσοδα 1,464 δισ., ενώ ποσό επιπλέον 371 εκατ. προβλέπονται από την άμεση φορολογία.

Συνολικά, τα έσοδα από φόρους εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένα κατά 1,835 δισ. από το 2016 στο 2017, παρόλο που στο ίδιο διάστημα τα καθαρά φορολογικά μέτρα που θα έχουν επιβληθεί θα είναι περίπου 750 εκατ. περισσότερα, αγγίζοντας τα 2,591 δισ. ευρώ.

Ακριβότερα καύσιμα, καφές, τσιγάρα, τηλεφωνία
Αναλυτικά, στο πεδίο των έμμεσων φόρων, στα καύσιμα αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου, με εξαίρεση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που αναμένεται να επιβαρυνθεί με 6 λεπτά το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου.

Ακολουθούν αυξήσεις στον καφέ, τέλος 2-4 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή του προϊόντος, στα τσιγάρα και στα ηλεκτρονικά, στα τέλη σταθερής τηλεφωνίας και Ιnternet.

Εντωμεταξύ, στα 988 εκατ. υπολογίζεται η ετήσια απόδοση των αυξήσεων άμεσων φόρων εξαιτίας των αλλαγών στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και το αφορολόγητο, ενώ 437 εκατ. έχουν εγγραφεί από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24% στην πλήρη απόδοση του μέτρου σε ετήσια βάση.


Αύξηση εισφορών και κόφτης στα επιδόματα
Όσον αφορά τις εισφορές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι χάνουν 947 εκατ. ευρώ από τις αυξήσεις, αλλά και τις περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα.

Τέλος, το ΕΚΑΣ σχεδόν εξαφανίζεται με την κυβέρνηση να αντιπροτείνει το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης με χρηματοδότηση 571 εκατ., η οποία δεν αποσαφηνίζεται από πού θα προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου