Χωρίς αποτέλεσμα και η πέμπτη διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Με ψήφους 16 υπέρ, 5 παρών, ένα όχι και μία απουσία, η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ οδηγήθηκε εκ νέου σε αδιέξοδο. Παρά τις συνεχείς αναδιπλώσεις της κυβέρνησης, τόσο στο θέμα του επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής, όσο και για τη θέση του αντιπροέδρου, η πολυπόθητη συμφωνία δεν ήρθε ούτε το βράδυ της Δευτέρας.
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, αφού οι εκπρόσωποι των κομμάτων δεν ήρθαν σε συμφωνία ώστε να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

Στην έναρξη των διαδικασιών, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επέμεινε στο πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, γεγονός που συνάντησε τις έντονες διαφωνίες των εκπροσώπων του συνόλου, σχεδόν, της αντιπολίτευσης.

Ακολούθως, ο κ. Βούτσης σε μια προσπάθεια να εκμαιεύσει τη συναίνεση των υπολοίπων, απέσυρε την υποψηφιότητα του κ. Πολύδωρα, προτείνοντας στη θέση του τον πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ, Ροδόλφο Μορώνη. Ωστόσο, οι διαφωνίες συνεχίστηκαν, καθώς η κυβερνητική πρόταση προέβλεπε στη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Μουλόπουλο.

Λίγο πριν την ψηφοφορία, ο κ. Βούτσης προχώρησε σε μία ακόμη υποχώρηση επί της προτάσεώς του, προτείνοντας ως αντιπρόεδρο τον κ. Κιάο.

Έτσι, η πρόταση του κ. Βούτση που τελικά μπήκε σε ψηφοφορία ήταν η εξής:

Πρόεδρος του ΕΣΡ: Ροδόλφος Μορώνης 

Αντιπρόεδρος: Νίκος Κιάος

Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου

Βασίλη Μουλόπουλος

Βασίλης Καραποστόλης

Λίλιαν Μήτρου

Δήμητρα Παπαδοπούλου

Αγγελική Σγώρα

Γιάννης Τζανετάκος

Παρόλα αυτά, όπως προέκυψε κατά την ψηφοφορία, και αυτή η κυβερνητική πρόταση απορρίφθηκε. Αποτέλεσμα, το ΕΣΡ παραμένει ανενεργό, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της περιβόητης ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «είναι η πέμπτη Διάσκεψη που συζητείται αυτό το ζήτημα. Οι 4 προηγούμενες δεν είχαν αποτέλεσμα και κηρύχθηκαν άγονες. Η απόφαση του ΣτΕ ήταν οπωσδήποτε μια τομή στη διαδικασία, όπως είχαμε επισημάνει. Από αρκετές πλευρές είχε επισημανθεί ότι η απόφαση θα οδηγούσε στην άμεση επιλογή σύστασης του ΕΣΡ. Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ΄ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης».

«Είναι σαφές ότι η συνταγματική επιταγή για τη διαμόρφωση της μεγάλης πλειοψηφίας των 4/5, πλειοψηφία που απέδειξε αυτή η Βουλή ότι μπορεί να επιτευχθεί, διότι έχει προχωρήσει στη συγκρότηση άλλων αρχών- αυτή η αρχή είναι υποχρέωση συνταγματική δεν είναι σύσταση. Ζητάει από το πολιτικό σύστημα να ικανοποιήσει αυτή την αρχή και άρα εκ των πραγμάτων αποτελεί συνταγματικό ατόπημα ότι το πολιτικό σύστημα, εμείς ως προς αυτή την υποχρέωσή μας δεν έχουμε ανταποκριθεί» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Οι αρμοδιότητες ως προς τη συνολική διαδικασία αδειοδότησης, σε όλα τα πεδία και σταθμούς της περνούν στο ΕΣΡ. Έχει κατατεθεί η τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας», σημείωσε ο κ. Βούτσης.

«Τα όποια ασυμβίβαστα τα γνωρίζουμε και επ' αυτού αν υπάρξει διαφορετική άποψη γίνονται τεκμηριώσεις των ασυμβιβάστων και αν δεν αρθούν επανέρχεται το θέμα στη διάσκεψη. Άρα δεν είναι κάτι που μας ξέφυγε το θέμα που εγείρεται για τον κ. Πολύδωρα», απάντησε ο κ. Βούτσης στις αιτιάσεις περί ασυμβίβαστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου