Κλείνει με εργασιακά και δημοσιονομικά ο πρώτος κύκλος της διαπραγμάτευσης

Τα εργασιακά, η πορεία της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και τα δημοσιονομικά, θα βρεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας της σημερινής συνάντησης κυβέρνησης - δανειστών, που κλείνει τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων. Επιστρέφουν τον Νοέμβριο οι δανειστές για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος υποστηρίζει πως δεν θα ανοίξει συζήτηση για το ασφαλιστικό και τονίζει ότι το ΔΝΤ ζητεί «αίμα».
Πλούσιο πρόγραμμα συναντήσεων θα έχουν την Πέμπτη τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του πρώτου κύκλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης.

«Δεν υποχωρούμε στο θέμα του ασφαλιστικού»

Όπως υποστήριξε την Τετάρτη ο Γ. Κατρούγκαλος, η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να ανοίξει εκ νέου θέμα για το ασφαλιστικό. «Η συζήτηση για το ασφαλιστικό δεν ανοίγει ξανά, παρά τις πιέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ δεν είναι ευχαριστημένο, ήθελε αίμα και δεν του το δώσαμε. Ό,τι κάναμε στην μεταρρύθμιση ήταν με αριστερό πρόσημο και αριστερή ευαισθησία. Το Ταμείο δεν κινείται σε ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, αλλά γενικευμένης απορρύθμισης, θα απομονωθεί όπως και την πρώτη φορά», δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Alpha 989» και συμπλήρωσε ότι συνεχίζονται οι ακραίες απαιτήσεις από μέρους του ΔΝΤ.


«Ανοικτό το θέμα της ευέλικτης εργασίας»

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας έχει αφήσει ανοικτό το θέμα της «ευέλικτης εργασίας», προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, την Τετάρτη, ο Γ. Κατρούγκαλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί υπό όρους την πρόταση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για μερική επιδότηση του μειωμένου ωραρίου, προκειμένου να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις, εκτιμώντας ότι το κόστος εκ των πραγμάτων θα είναι μικρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου