Μια κρίση που σοβούσε επί μήνες κρύβεται πίσω από την σημερινή ρήξη κορυφής στην ΕΡΤ και την απομάκρυνση - και δη μέσω δικαστικού κλητήρα - του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης Σταύρου Καπάκου. Όπως ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης του Σταύρου Καπάκου είναι ο Παναγιώτης Τσούτσιας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Λάμπης Ταγματάρχης και ο Σταύρος Καπάκος βρίσκονταν σε ανοιχτή σύγκρουση πριν ακόμη από το καλοκαίρι και πριν κλείσει η προηγούμενη τηλεοπτική σεζόν - μια σεζόν, στην οποία ο ενημερωτικός τομέας της δημόσιας τηλεόρασης δεν κατέγραψε τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις (αντιθέτως, κινήθηκε στις τελευταίες θέσεις της τηλεθέασης).
Η τελική ρήξη ήρθε μέσα από τις διαφωνίες για το νέο πρόγραμμα του ενημερωτικού τομέα, με την πλευρά Ταγματάρχη να χρεώνει στην Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης πως, παρ' ότι έφθασε τέλος Οκτωβρίου, δεν είχε καταφέρει να παρουσιάσει ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση για τις ενημερωτικές εκπομπές και τις ειδήσεις στη νέα σεζόν. Κύκλοι της Διοίκησης χρεώνουν επίσης στον Σταύρο Καπάκο ότι δεν εκμεταλλεύτηκε το καλοκαίρι για να δοκιμάσει και να προετοιμάσει καινούρια πρόσωπα.
Η πλευρά Καπάκου αντιτείνει πως είχε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες όμως δεν αποδεχόταν ο διευθύνων σύμβουλος, ενώ παράλληλα διαμαρτύρεται ότι δεν είχε την αυτονομία που θα του επέτρεπε και καλύτερα αποτελέσματα.
Η κόντρα για τον κεντρικό παρουσιαστή
Κομβικό στοιχείο της διαφωνίας αποτέλεσε το πρόσωπο που θα αναλάμβανε την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων - ένα πρόσωπο που, κατά τη Διοίκηση, θα έπρεπε να σηματοδοτεί και το νέο προφίλ της ΕΡΤ.
Ο Σταύρος Καπάκος επέμενε να αναλάβει την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου η Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ενώ ο Λάμπης Ταγματάρχης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ ήθελαν ένα νέο διπλό σχήμα, που θα διατηρούσε ρόλο και για τον περσινό κεντρικό παρουσιαστή Πάνο Χαρίτο.
Με βάση αυτό το σχήμα, το κεντρικό δελτίο θα μοιραζόταν - με νέα δομή και μορφή - στη Δώρα Αναγνωστοπούλου και τον Πάνο Χαρίτο. Η Δώρα Αναγνωστοπούλου θα παρουσίαζε ένα ημίωρο «σφιχτό» δελτίο ειδήσεων με βίντεο και ρεπορτάζ, και στη συνέχεια ο Πάνος Χαρίτος θα αναλάμβανε να ανοίξει και να συζητήσει το θέμα της ημέρας με καλεσμένους, συζήτηση, και αναλύσεις στο στούντιο.
Οι αρμοδιότητες Ταλαμάγκα
Αλλο σημείο που προκάλεσε ένταση με τον Σταύρο Καπάκο το τελευταίο διάστημα ήταν ο ρόλος του Βασίλη Ταλαμάγκα στη Διεύθυνση Ειδήσεων. Επί εβδομάδες, ο Σταύρος Καπάκος δεν έδινε αρμοδιότητες στον Βασίλη Ταλαμάγκα κρατώντας ο ίδιος την ευθύνη του τομέα των Ειδήσεων, με συνέπεια να επέλθει σύγκρουση μεταξύ των δύο.
Μάλιστα, ο Βασίλης Ταλαμάγκας επί δύο και πλέον εβδομάδες σταμάτησε να πηγαίνει στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, ζητώντας συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.
Συγκρούσεις υπήρξαν και για τα πρόσωπα που θα αναλάμβαναν εκπομπές και συνολικά για το προφίλ του ενημερωτικού τομέα, καθώς η Διοίκηση χρέωνε στο «μοντέλο» του Σταύρου Καπάκου τις χαμηλές πτήσεις τηλεθέασης της ΕΡΤ και την αδυναμία της να αποκτήσει ξανά παρέμβαση και να εκμεταλλευθεί την απαξίωση των ιδιωτικών καναλιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το κεντρικό δελτίο ειδήσεων είχε τηλεθέαση σταθερά κάτω από 5% και βρισκόταν στην τελευταία θέση των μετρήσεων κάτω από όλα τα ιδιωτικά κανάλια. Αντιστοίχως, και οι ενημερωτικές εκπομπές κινούντο σε ανάλογα νούμερα τηλεθέασης, με μοναδική εξαίρεση τις περιόδους του Μουντιάλ και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Μειοψήφισε ο Τσακνής
Η τελική απόφαση για την απομάκρυνση του Σταύρου Καπάκου ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο (με ψήφους 4 -1 ) την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μειοψήφισε ο πρόεδρος της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής.
Αμέσως μετά ο Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης κλήθηκε από το Δ.Σ. και του ζητήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Ο Σταύρος Καπάκος αρνήθηκε και του δόθηκε προθεσμία τριών ημερών να αποχωρήσει «οικειοθελώς», γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθείτο η διαδικασία της αποπομπής δια της νομικής οδού, όπως και έγινε σήμερα.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων αλλά και παρασκηνιακών ζυμώσεων σε κομματικό και κυβερνητικό επίπεδο από την πλευρά του - πρώην πλέον - Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης προκειμένου να ανατραπεί η απόφαση. Γράφτηκε, μάλιστα, ότι επρόκειτο να γίνει σήμερα ειδική σύσκεψη για το θέμα στο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά - πρόκειται όμως για μια σύσκεψη που ουδέποτε είχε προγραμματιστεί και ουδέποτε έγινε.
Σύμφωνα με πληροφορίες άλλωστε, τόσο η αποπομπή Καπάκου όσο και τα προβλήματα δυσλειτουργίας που υπήρχαν εδώ και μήνες στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια της ΕΡΤ ήταν σε γνώση του υπουργείου Επικρατείας.
Αιχμηρά, πάντως, σχολίασε τον τρόπο της απομάκρυνσης Καπάκου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, γράφοντας στο twitter: «Η απομάκρυνση του Στ. Καπάκου από την ΕΡΤ, μέσω δικαστικού κλητήρα, είναι μελανό σημάδι για την ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τάγμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου