Η Βαλονία συνεχίζει να αντιστέκεται στη CETA

Παρά τις νέες προτάσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κυβέρνηση της Βαλλονίας αποφάσισε να αρνηθεί την επικύρωση της διατλαντικής συμφωνίας CETA μεταξύ Καναδά και Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί της Παρασκευής.
Η πίεση στο κοινοβούλιο της Βαλονίας, κρατίδιο του Βελγίου, είναι έντονη και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έγραψε στο twitter ότι γίνονται «εντατικές συζητήσεις με την κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε το συντομότερο δυνατό».

Την Παρασκευή το πρωί έγινε η 3η προσπάθεια να ξεπεραστούν οι αντιστάσεις του κρατιδίου του Βελγίου το οποίο είναι το μόνο που δεν υπογράφει προκειμένου να επικυρωθεί η CETA. Η ελληνική κυβέρνηση που όσο ήταν στην αντιπολίτευση διοργάνωνε συζητήσεις και συμμετείχε στις διαδηλώσεις κατά της εμπορικής συμφωνίας έχει ήδη υπογράψει.

Η κυβέρνηση της Βαλονίας σε μια έκτακτη συνεδρίαση αργά το βράδυ της Πέμπτης έφερε προς ψήφιση την τελευταία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά μετά από έντονη συζήτηση τελικά δεν συγκεντρώθηκε η απαραίτητη πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας. Σύμφωνα με το σοσιαλιστικό κόμμα «αυτά που έφερε στο τραπέζι η Ε.Ε. δεν ήταν αρκετά ώστε να καμφθούν οι ανησυχίες της Βαλονίας».

Η αρμόδια Επίτροπος, Σεσίλια Μάλστρομ, είχε παραδώσει νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης ένα νέο κείμενο συμφωνίας ελπίζοντας ότι θα ξεπεράσει το βέτο που έχουν ασκήσει οι Βέλγοι λέγοντας ωστόσο ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να αλλάξει την ουσία της εμπορικής συμφωνίας» και ότι «η νέα μας πρόταση περιείχε διευκρινήσεις σχετικά με την ερμηνεία συγκεκριμένων άρθρων».

«Η απόφαση μπλοκάρεται μόνο από το κοινοβούλιο της Βαλονίας!» Έγραφε η Αντρέ Αντουάν, Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βαλονίας, και συμπλήρωνε: «Η Δημοκρατία της Βαλονίας εναντίον των Τεχνοκρατών».

Να σημειωθεί ότι η έγκριση πρέπει να έρθει ακόμα και από την Γαλλική Κοινότητα των Βρυξελλών που ακόμα δεν έχει συνεδριάσει επί του θέματος.


Η Greenpeace καταγγέλει την Ελληνική κυβέρνηση για την υπογραφή της CETA

Η Greenpeace, με ανακοίνωσή της, καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επικύρωση της συμφωνίας CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, την οποία επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομία, Γ. Σταθάκης, στη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις διατλαντικές συμφωνίες.



Όπως τονίζει η οργάνωση, κανένας από τους κινδύνους που φέρνει η συμφωνία δεν έχει περιοριστεί. Προτρέπει, μάλιστα, την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει τη στάση της και να ψηφίσει ενάντια στην επικύρωση της ερμηνευτικής δήλωσης της συμφωνίας στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Εμπορίου, στις 18 Οκτωβρίου.

«Ο κύριος Σταθάκης θεωρεί ότι η ερμηνευτική δήλωση της CETA βελτιώνει σημαντικά το περιεχόμενό της και επιλύει σημαντικά επίμαχα ζητήματα. Επιπλέον, αναγνωρίζει οφέλη για την ελληνική οικονομία, όπως για τη ναυτιλία και τις επενδύσεις. H ερμηνευτική δήλωση, όμως, που διέρρευσε χθες, δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη που να μετατοπίζει τη στόχευση της συμφωνίας από την προώθηση των συμφερόντων των πολυεθνικών στην προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», υπογραμμίζει η Greenpeace.

«Καμία συμφωνία που σχεδιάστηκε πίσω από κλειστές πόρτες από και για τις πολυεθνικές και θυσιάζει κεκτημένα δικαιώματα της κοινωνίας των πολιτών, δεν μπορεί να έχει θετικό πρόσημο, ούτε επιδέχεται βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί ακόμα να πει όχι στη CETA. Ο κος Σταθάκης καλείται να επιλέξει αν θα είναι υπουργός των Ελλήνων ή υπουργός των πολυεθνικών», δήλωσε σχετικά η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας ενάντια στις TTIP, CETA και TiSA στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου