Οι δανειστές εκβιάζουν για τα εργασιακά

Οι εκπρόσωποι των θεσμών τόνισαν στον Γιώργο Κατρούγκαλο πως θα πρέπει να υπάρξουν ριζικές αλλαγές στα εργασιακά, εις βάρος των εργαζομένων. Άνοιξαν και πάλι το θέμα των ομαδικών απολύσεων και στάθηκαν στο θέμα του υποκατώτατου μισθού. Το ΔΝΤ ζητεί να καταργηθούν οι τριετίες και οι συλλογικές συμβάσεις. «Οι "ακραίοι" παίκτες κράτησαν "ακραία" στάση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας. Συνεχίζονται την Τρίτη σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Μετά τη διερευνητική συνάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών την Κυριακή, έγινε σαφές ότι οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να εφαρμοστούν νέα αντιλαϊκά μέτρα στα εργασιακά, παρά τους ισχυρισμούς του Γ. Κατρούγκαλου πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει όπλα» για να σταθεί απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις.

Για τις ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Κατρούγκαλος δεν απέκλεισε τίποτα καθώς είπε ότι αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ για το θέμα του υποκατώτατου μισθού ανέφερε ότι είναι ζήτημα νομιμότητας, μετά την απόφαση της Επιτροπής Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, ενώ ο Γ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών δύο φορές την Πέμπτη. Ο υπουργός Εργασίας, υποστήριξε ότι οι «ακραίοι παίκτες» (ΔΝΤ) κράτησαν «ακραία στάση».


Σταθάκης: Σε καλό κλίμα η συζήτηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
Για επί της αρχής συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, μίλησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντηση με τους επικεφαλής του Κουαρτέτου.

Ωστόσο, για την επίτευξη τελικής συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά αφού υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των θεσμών σε αρκετές λεπτομέρειες και το θέμα θα συζητηθεί ξανά την Τετάρτη το απόγευμα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, τόσο το οικονομικό επιτελείο όσο και οι δανειστές συμφωνούν να μην υπάρχει κούρεμα στις περιπτώσεις οφειλών προς το δημόσιο που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών.

Δημοσιονομικά και κοινωνική πρόνοια στις διαπραγματεύσεις
Τα δημοσιονομικά μεγέθη θα βρεθούν τη Δευτέρα, στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. Η συνάντηση θα αρχίσει στις 10.00 και από ελληνικής πλευρά θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας, με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου