Κρίσιμο 48ωρο για τη διαπραγμάτευση

Πλήρης ανατροπή στα δεδομένα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν για νέα δημοσιονομικά μέτρα φέρνει το πρωτογενές πλεόνασμα-έκπληξη που θα παρουσιάσει φέτος το ελληνικό πρόγραμμα και θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017, ο οποίος θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό θα φτάνει -αν δεν ξεπερνά- το 0,8% του ΑΕΠ ή το 1,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 0,53% του ΑΕΠ ή 872 εκατ. ευρώ. Βέβαια το τελικό μέγεθος του πλεονάσματος θα οριστικοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου, που περιμένουν και τα υπόλοιπα στοιχεία των εσόδων για να δουν μέχρι πού θα ανέβει ο πήχης.

Πάντως το μεγαλύτερο -σε σχέση με τον στόχο- πρωτογενές πλεόνασμα δημιουργεί ένα «μαξιλάρι» 500 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, το οποίο στάθηκε ικανό ώστε να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» στο δημοσιονομικό και στην «ατζέντα» να μείνει μόνο το «αγκάθι» με τα εργασιακά από τη στιγμή που και στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά.

Ηδη οι δανειστές έχουν ξεκινήσει και γράφουν το νέο κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα συζητήσουν σε διαδοχικά ραντεβού που θα έχουν από σήμερα το απόγευμα αλλά και την Κυριακή με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν επωμιστεί το βάρος αυτής της διαπραγμάτευσης.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ένα Σαββατοκύριακο-φωτιά που θα κρίνει το αν οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε μια συμφωνία «επί της αρχής» (staff level agreement) μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στο οποίο θα ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και μια πιο σαφής διατύπωση για τις ενέργειες που θα γίνουν μετά το 2018. Θα προηγηθεί το EuroWorkingGroup της 28ης Νοεμβρίου, το οποίο θα δώσει το στίγμα για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα ανοιχτά μέτωπα της β΄ αξιολόγησης.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν τα βρουν στα εργασιακά, τότε δεν αποκλείεται το κομμάτι αυτό να βγει από την ατζέντα ώστε να προχωρήσουν τα υπόλοιπα και να εξεταστεί αργότερα. Αυτό σημαίνει ότι και η δόση την οποία θα πάρει η Αθήνα θα είναι πολύ μικρότερη από 6,1 δισ. ευρώ που αναλογούσε στο αρχικό «πακέτο».

«Παράθυρο» για οριστική συμφωνία το 2017 άφησε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη συνέντευξή του στη Wall Steet Journal, στην οποία αναδεικνύεται και το ενδεχόμενο των καθυστερήσεων. Και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ακόμα και εάν επιτευχθεί staff level agreement έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, δεν θα υπάρξουν οι γνωστές πολιτικές τρικλοποδιές κυρίως από την πλευρά της Γερμανίας στη διάρκεια του Συμβουλίου.

Το μόνο που έχει να κάνει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών είναι να προσέλθει στο Eurogroup με ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα μοιράσει στους ομολόγους του, αλλά και το πολυνομοσχέδιο στο οποίο θα ενσωματώνονται όλα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που αναθεωρημένου Μνημονίου, ακόμη και αν αυτό δεν έχει προλάβει να ψηφιστεί.

Οι πιστωτές έχουν ήδη ανάψει το «πράσινο φως» για τον προϋπολογισμό του 2017, ο οποίος στοχεύει σε ανάπτυξη 2,7% το νέο έτος από ύφεση 0,3% φέτος και σε πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ. Με εξαίρεση τον στόχο της αύξησης για το ΑΕΠ, που το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής (και όχι μόνο αυτό) έχει χαρακτηρίσει υπερφίαλο, η πρόβλεψη για το πλεόνασμα που ορίζει το πρόγραμμα είναι πιο βατή εξαιτίας της καλής αφετηρίας από την οποία ξεκινά.

Εκτός της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων και του υψηλού πλεονάσματος που δημιουργείται φέτος στα κρατικά ταμεία, ο προϋπολογισμός του 2017 δεν παρουσιάζει καμία άλλη αλλαγή σε σχέση με το προσχέδιο που κατατέθηκε στις 3 Οκτωβρίου.

Βασικό «καύσιμο» του νέου προϋπολογισμού θα είναι οι φόροι, καθώς για όγδοη συνεχόμενη χρονιά νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπα με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Το νέο έτος κάνει «ποδαρικό» με αυξήσεις στους φόρους σε καύσιμα και τσιγάρα, επιβολή νέων φόρων στη σταθερή τηλεφωνία, τον καφέ και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Λίγο αργότερα την άνοιξη, μετά την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, έρχονται πρόσθετες φορο-επιβαρύνσεις που θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα. Εκατομμύρια φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι ο φορολογικός λογαριασμός για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος θα είναι «φουσκωμένος».


«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση»


"Θα περάσουμε τη δύσκολη φάση της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών, θα πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια, τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στην "ΑΥΓΗ της Κυριακής".

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνει τα "εξαιρετικά ουσιαστικά αποτελέσματα" από την επίσκεψη Ομπάμα "στη στήριξη της μεγάλης προσπάθειας για τη ρύθμιση του χρέους". Απορρίπτει σενάρια περί πρόωρων εκλογών και ασκεί δριμεία κριτική στη ΝΔ και τον πρόεδρό της, στον οποίο καταλογίζει διαρκή υπονόμευση της προσπάθειας της κυβέρνησης για ρύθμιση του χρέους σήμερα, ώστε, όπως λέει, να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη σκληρή λιτότητα που σχεδιάζει και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για μία ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου