Στην τελική ευθεία η μάχη για τη Μοσούλη - 600.000 παιδιά εγκλωβισμένα στην πόλη

Ο στρατός του Ιράκ και οι συμμαχικές του δυνάμεις βρίσκονται κοντά στο μπουν στην Μοσούλη, δεκαεπτά μέρες μετά την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Ήδη ιρακινές δυνάμεις συγκρούονται με τους στρατιώτες του «Ισλαμικού Κράτους» στο ανατολικό άκρο της πόλης και έχουν καταφέρει να τους δημιουργήσουν σοβαρές απώλειες. Οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, έχει καταφέρει καίρια πλήγματα στους τζιχαντιστές που πάντως συνεχίζουν να αντιστέκονται σθεναρά. Τουλάχιστον 600.000 παιδιά βρίσκονται εγκλωβισμένα στην πόλη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ιρακινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι ο στρατός του Ιράκ προελαύνει από τα ανατολικά και πλέον η μάχη δίνεται στην «πρώτη γραμμή» της πόλης. «Τους καταφέραμε καίρια πλήγματα σπάζοντας την μπροστινή γραμμή τους και ελευθερώνοντας ένα κομμάτι στα ανατολικά της πόλης που αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου», δήλωσε ο al-Numan


Έντονη η αντίσταση του «Ισλαμικού Κράτους»
Όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, έδωσαν πολύ σκληρή μάχη με τους τζιχαντιστές, οι οποίοι συνεχίζουν να αντιστέκονται, αλλά και να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό. Μέχρι στιγμής κατά την προέλασή τους οι ιρακινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 1.100 τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταλάβει εκατοντάδες χιλιόμετρα γης, δήλωσε την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών.


«Παραδοθείτε ή θα πεθάνετε»
Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαιντέρ αλ –Αμπαντί, δήλωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις μέσα στη Μοσούλη βρίσκονται ακόμα 3.000 -5.000 ένοπλοι και ξεκαθάρισε ότι πλέον δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής για αυτούς καθώς με τις ιρακινές δυνάμεις να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη, η επιλογή που έχουν είναι «να παραδοθούν ή να πεθάνουν».

Ιρακινοί στρατιώτες, άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, σιιτικές πολιτοφυλακές και Κούρδοι πεσμεργκά προωθούνται εδώ και δύο εβδομάδες από πολλά μέτωπα προς τη Μοσούλη υπό την αεροπορική κάλυψη του διεθνούς συνασπισμού, σε μια προσπάθεια να κυκλώσουν ολοκληρωτικά τους τζιχαντιστές.



600.000 παιδιά εγκλωβισμένα
Ανάμεσα στο περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκων που βρίσκονται στη Μοσούλη, υπάρχουν και 600.000 παιδιά. Η οργάνωση Save The Children έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα, στοιχεία για τα χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται στη Μοσούλη, ενώ οι πολεμικές συρράξεις μαίνονται στους δρόμους της πόλης.

Η οργάνωση απηύθυνε έκκληση προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι που θα επιτρέψουν στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει το προπύργιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, το οποίο οι ιρακινές δυνάμεις ετοιμάζονται να ανακαταλάβουν.

«Πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά και να ανοίξουμε ασφαλείς διαδρόμους διαφυγής επιτρέποντας στους 1,5 εκατομμύρια αμάχους, μεταξύ αυτών 600.000 παιδιά, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη, να φύγουν με ασφάλεια» επισημαίνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τη στιγμή που η κατάσταση στο Χαλέπι (της Συρίας) επαναληφθεί (στη Μοσούλη), την ώρα που έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να απομακρύνουμε τα παιδιά από την ζώνη των μαχών» δήλωσε ο Μαουρίτσιο Κριβελάρο, επικεφαλής της διεύθυνσης της ΜΚΟ για το Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου