Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος διαπραγμάτευσης

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης ο νέος κύκλος της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών. Διαφωνίες για συλλογικές συμβάσεις και ομαδικές απολύσεις, ενώ σύγκλιση παρατηρήθηκε στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, αλλά και στο ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, η οποία πιθανόν να πραγματοποιηθεί πριν από το Euro Working Group της 28ης Νοεμβρίου.


Τα μεγάλα κενά παραμένουν στο θέμα των εργασιακών, όπου υπάρχει απόκλιση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, με τους δανειστές να επιμένουν για απελευθέρωση και την κυβέρνηση να διαφωνεί. Από την ελληνική πλευρά ζητήθηκε η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να αποκτήσουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και τους δανειστές να το αρνούνται.


Σύγκλιση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Δεν υπήρξε συμφωνία στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης των οφειλών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, αν και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμφωνία, με ορισμένα «τεχνικά ζητήματα» να μένουν να επιλυθούν.

Συγκεκριμένα, ο τρόπος υπολογισμού κάποιων επιτοκίων, η προσαρμογή των εγγυήσεων, καθώς και τα θέματα που αφορούν το Δημόσιο, ως προς τους φόρους που θα πρέπει να κουρεύονται.

Σημειώνεται πως η συζήτηση για τη διευθέτηση των παραπάνω ζητημάτων θα συνεχιστεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, με σκοπό οι δύο πλευρές να συγκλίνουν, με σκοπό την οριστική συμφωνία.

Πάντως, τονίζεται πως ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης προκύπτει από την ένσταση που προέβαλαν οι δανειστές σχετικά με το πόσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν κανονικά, θα επιδιώξουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό.


«Ορόσημο» η 5η Δεκεμβρίου
Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, οι επικεφαλής των κλιμακίων δεν ανέφεραν κάτι διαφορετικό από τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά. Οι στόχοι της διετίας 2019- 2020 για τα πρωτογενή θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις στο χρέος («αποτελεί την άλλη μεριά του χρέους» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά). Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο Μεσοπρόθεσμο ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ επισήμανε ότι «η θέση μας παραμένει ότι τα πλεονάσματα για 2019- 2020 πρέπει να συζητηθούν στο Eurogroup ως παράμετρος του Χρέους. Δεν το συζητήσαμε σχεδόν καθόλου. Δεν είχαν εντολή να το διαπραγματευτούν».

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι το συνολικό χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και παραμένει ο στόχος για κλείσιμο της «πολιτικής συμφωνίας» στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, καθώς στη συνέχεια, όπως ανέφερε το κυβερνητικό στέλεχος, θα πρέπει να ακολουθήσει μια σειρά από νομοσχέδια αλλά και αποφάσεις για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου