Ισραήλ: Θα αφανίσουμε την Παλαιστίνη

Μιλώντας για πρώτη φορά στα χρονικά σε παλαιστινιακό μέσο ενημέρωσης, ο ακροδεξιός υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε πως εάν ξεσπάσει νέος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι ο τελευταίος, προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ θα «αφανίσει» τη Χαμάς. «Να τερματίσουμε την ιδεά του παλαιστινιακού κράτους» τονισε ο υπουργός Παιδείας της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ως «πραγματικό φίλο του Ισραήλ».
«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να εμπλακούμε σε νέα σύγκρουση, αλλά εάν επιβάλουν νέο πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι ο τελευταίος» προειδοποίησε ο υπερεθνικιστής Λίμπερμαν σε εξαιρετικά ασυνήθιστη συνέντευξή του στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al-Quds.

«Θα είναι η τελευταία αναμέτρηση διότι θα τους καταστρέψουμε εντελώς» συμπλήρωσε ο Λίμπερμαν, γνωστός για τις αντιαραβικές του θέσεις και τον φιλοπόλεμο λαϊκισμό του.

Το Ισραήλ διεξήγαγε μεταξύ του 2008 και του 2014 τρεις πολέμους εναντίον της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα από το 2007, καθώς κι εναντίον άλλων, μικρότερων, παλαιστινιακών οργανώσεων στον θύλακο. Η ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Τα δύο στρατόπεδα τηρούν σήμερα εύθραυστη εκεχειρία και μοιάζουν να προετοιμάζονται για την επόμενη αναμέτρηση.

Ο Λίμπερμαν, βετεράνος της πολιτικής, ανέλαβε το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ τον Μάιο, καθώς η νέα κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρείται μια από τις πιο δεξιές στην ισραηλινή ιστορία.

«Μαστίγιο και καρότο» 

Σε περίοδο απόλυτης παράλυσης της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας και αναζωπύρωσης της βίας, η ανάθεση του υπουργείου Αμυνας στο συγκεκριμένο πρόσωπο έδωσε τροφή σε φόβους περί κλιμάκωσης. Ο ισραηλινός στρατός αντιδρά πλέον πολύ πιο σφοδρά στις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα.

Ειδικοί δεν έχουν καταγράψει πάντως άλλες ενδείξεις σκλήρυνσης της στάσης του Ισραήλ μετά την ανάθεση του υπουργείου Αμυνας στον Λίμπερμαν.

Ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν παραχώρησε συνέντευξη στην Al-Quds για να μιλήσει «απευθείας» στους Παλαιστίνιους και να παρακάμψει τους απαξιωμένους, κατ' αυτόν, ηγέτες τους.

Η συνέντευξη μοιάζει να αποτελεί τη συνέχιση του σχεδίου που έχει υιοθετήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, που ο ίδιος χαρακτηρίζει «μαστίγιο και καρότο» έναντι των Παλαιστίνιων: κλιμάκωση της καταστολής της βίας, και παράλληλα δημιουργία καλύτερων συνθηκών ζωής. Καλεί τους κατοίκους της Γάζας, τους οποίους αποκαλεί «ομήρους» της Χαμάς, «να πουν στους ηγέτες τους: σταματήστε τις παράλογες πολιτικές σας».

Το Ισραήλ σε συνεργασία με την Αίγυπτο επιβάλλει επί δέκα χρόνια στη Λωρίδα της Γάζας αυστηρό αποκλεισμό με σκοπό τον περιορισμό της Χαμάς, ο οποίος πλήττει σκληρά τον άμαχο πληθυσμό και καταγγέλλεται από τον ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα δύο τρίτα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια.

Η δημοσίευση της ολοσέλιδης συνέντευξης του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ προκάλεσε οργή σε πολλούς Παλαιστίνιους. Το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ρατσιστικές απόψεις» του Λίμπερμαν, αλλά και το ότι δηλώνει δεσμευμένος στη λύση των δύο κρατών την ώρα που «μεγεθύνει την κατοχή». Το υπουργείο Πληροφόρησης εξάλλου επέκρινε και τον δημοσιογράφο της Al-Quds που πήρε τη συνέντευξη, διότι «έδωσε βήμα στον δολοφόνο Λίμπερμαν».

Η αντίδραση ορισμένων παλαιστίνιων ακτιβιστών εξάλλου ήταν να καλέσουν σε μποϊκοτάζ της Al-Quds.


«Ευκαιρία για το Ισραήλ να τερματίσει την ιδέα του παλαιστινιακού κράτους»
Συν τοις άλλοις, ιδιαίτερα θετικά αντιμετώπισαν την εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Παιδείας της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ. Ο Νετανιάχου δήλωσε χαρακτηρίστηκα ότι «o νεοεκλεγείς πρόεδρος είναι πραγματικός φίλος του Κράτους του Ισραήλ και αδημονώ να εργαστώ μαζί του υπέρ της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας»

Από την πλευρά του, ο Μπένετ, σχολιάζοντας τη νίκη του Τραμπ, δήλωσε πως «είναι μια ευκαιρία για το Ισραήλ να τερματίσει αμέσως την ιδέα του Παλαιστινιακού κράτους». Χωρίς καμία αναστολή πλέον, ο Ισραηλινός συμπλήρωσε πως «η εποχή του Παλαιστινιακού κράτους τελείωσε».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου