Ρ.Τ. Ερντογάν: Η συνθήκη της Λοζάνης δεν είναι ιερό κείμενο και μπορούμε να συζητάμε γι αυτήν


«Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι «στον αναθεωρητισμό που διατυπώνεται κατ' επανάληψη από την τουρκική ηγεσία, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας».
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε συνέδριο για το «Νέο Δόγμα Ασφάλειας» της Τουρκίας, μετά από εκτενείς αναφορές στο κουρδικό, το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, γενικότερα την Μέση Ανατολή και τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στην Συρία, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται για τα σχόλια που έχει κάνει για την συνθήκη της Λοζάνης.
«Πριν την ίδρυση της Δημοκρατίας είχαμε 3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και αυτά μειώθηκαν σε 780. 000 τετραγωνικά χιλιόμετρα . Όταν αναφέρθηκα στην Λοζάνη κάποιοι ενοχλήθηκαν. Γιατί ενοχλείστε; με την Λοζάνη από 3 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα περιοριστήκαμε σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μας πήραν εδάφη που ήταν δίπλα μας και κάποιοι καυχιόταν με αυτό. Χάνεις και λες ότι είσαι "επιτυχημένος"» , είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και συνέχισε:
«Αν η Τουρκία μείνει μακριά από την Συρία ή αλλού τι θα συμβεί; Αυτές οι περιοχές θα χαίρουν ηρεμίας ασφάλειας και ευημερίας; Δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του μετά από αναφορά στην συνθήκη των Σεβρών επανήλθε στην συνθήκη της Λοζάνης:

«Η Λοζάνη δεν είναι ένα κείμενο που δεν μπορεί να επικρίνεται. Επ ουδενί δεν είναι ιερό κείμενο. Και βέβαια μπορούμε να συζητάμε γι αυτήν. Θα προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Ο Α΄ και Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο ψυχρός πόλεμος είναι παρελθόν. Γκρεμίζονται μια-μια οι μεταψυχροπολεμικές ισορροπίες. Χωρίς παρεξήγηση, εμείς δώσαμε στον λαό τον λόγο μας. Θα κάνουμε τα πάντα για να πάμε την Τουρκία στους στόχους του 2023, για να την καταστήσουμε σε όλους τους τομείς μια από τις 10 μεγαλύτερες χώρες του κόσμου», είπε ο Ερντογάν.

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης είναι απαράδεκτες

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου