Τουρκία: Απόσυρση ν/σ που «αθώωνε» βιαστές ανηλίκων

Αποσύρθηκε στην Τουρκία, μετά από έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και της κοινής γνώμης, νομοσχέδιο, βάσει του οποίου θα απέφευγαν την τιμωρία όσοι κακοποιούσαν σεξουαλικά ανήλικες, σε περίπτωση που τις παντρεύονταν.
Το νομοσχέδιο, το οποίο προκάλεσε κατακραυγή στη χώρα, επρόκειτο να παρουσιαστεί την Πέμπτη στην ολομέλεια του κοινοβουλίου, αλλά αποσύρθηκε για διαβουλεύσεις.

Προηγήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, παρέμβαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση «να διευθετήσει το θέμα σε πνεύμα ευρείας συναίνεσης και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις επικρίσεις και τις συστάσεις που προέρχονται από διάφορες συνιστώσες της κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι το AKP θα ζητήσει την άποψη της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ώστε να υπάρξει επαναδιατύπωση της πρότασης.


Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο:
Προέβλεπε την αναίρεση των καταδικαστικών αποφάσεων αντρών που έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση σε ανήλικα κορίτσια εφόσον παντρευτούν το θύμα. Την Τρίτη, το Νομοσχέδιο θα συζητιόταν στην ολομέλεια και θα πήγαινε προς ψήφιση. Ο νέος νόμος θα οδηγούσε στην αποφυλάκιση περισσότερων από 3000 αντρών που έχουν κριθεί ένοχοι για σεξουαλική κακοποίηση κατά ανηλίκου, εφόσον η πράξη τελέστηκε χωρίς την άσκηση βίας, απειλής ή κάποιου άλλου περιορισμού της συναίνεσης και εφόσον ο θύτης παντρευτεί το θύμα αφού εκείνη φτάσει στη νόμιμη ηλικία γάμου.

Με άλλα λόγια, ένας άντρας που επιτέθηκε σεξουαλικά σε ένα δεκάχρονο κορίτσι και καταδικάστηκε σε 16 χρόνια φυλάκισης θα συγχωρεθεί εάν παντρευτεί το θύμα όταν εκείνη κλείσει τα 18 σύμφωνα με τον αστικό κώδικα ή τα 17 με την έγκριση της οικογένειας ή ακόμα και τα 16 με απόφαση δικαστηρίου. Ο νόμος θα επιτρέπει στο δικαστή να αποφασίζει την αθώωση ενός ενήλικα που έχει κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου, κρίνοντας ότι το κορίτσι είχε συναινέσει στη σεξουαλική πράξη. Επιπλέον, κατά αυτό τον τρόπο, οι γονείς που έδωσαν τις ανήλικες κόρες τους με χρηματικό αντάλλαγμα σε μεγαλύτερους άντρες, κυρίως με την τέλεση παράνομων θρησκευτικών γάμων, επίσης θα αθωωθούν μόλις ο νόμιμος γάμος λάβει χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου