Εντείνεται το ενδιαφέρον για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, με την υποψηφιότητα του ΜακρόνΕνδιαφέρουσα τροπή έλαβε σήμερα η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές το 2017 στη Γαλλία έπειτα από την ανακοίνωση του πρώην υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν ότι θα είναι υποψήφιος.
«Είμαι έτοιμος. Γι΄αυτό είμαι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, διότι πιστεύω ότι μπορούμε να νικήσουμε», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.

Ο 38χρονος, πρώην στέλεχος επενδυτικής τράπεζας, άφησε εποχή με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβανομένου του τομέα των μεταφορών με λεωφορεία, επί διακυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο νυν επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Εμπρός" (En Marche) δεν έχει ποτέ εκλεγεί σε αιρετό αξίωμα, παρότι συγκαταλέγεται στους δημοφιλέστερους πολιτικούς στη Γαλλία.

Με την υποψηφιότητά του, αυξάνεται ο αριθμός των διεκδικητών της γαλλικής προεδρίας, που θα λάβουν μέρος στους δύο γύρους των εκλογών, όπου μόνο δύο υποψήφιοι θα συμμετάσχουν στον δεύτερο, τον Μάιο.

Οι δημοσκοπήσεις μέχρι στιγμής φέρουν ως πιθανότερο σενάριο μία μονομαχία ανάμεσα στον συντηρητικό υποψήφιο Αλέν Ζιπέ και στην ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Ο Ζιπέ έχει μέχρι στιγμής στηρίξει την προεκλογική του εκστρατεία σε μία κεντρώα πλατφόρμα, εξ αριστερών του κυριότερου ανταγωνιστή του, του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει επιλέξει να κερδίσει την λαϊκιστική πτέρυγα στο φάσμα των ψηφοφόρων.

Μέχρι σήμερα, οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον 71 ετών πρώην πρωθυπουργό Ζιπέ νικητή στην κούρσα για την ανάδειξη του προεδρικού υποψηφίου των κεντροδεξιών Les Republicains (Οι Ρεπουμπλικανοί) κατά τον πρώτο γύρο των προκριματικών την προσεχή Κυριακή.

Μετά το σαββατοκύριακο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να υποχωρεί η στήριξη στο πρόσωπο του Ζιπέ και να κερδίζει ταχύτατα έδαφος ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός επί προεδρίας Νικολά Σαρκοζί την περίοδο 2007-2012, κι ο οποίος τώρα έρχεται τρίτος στην κούρσα των Les Republicains.

Χθες το βράδυ πάντως, δημοσκόπηση της εταιρείας Opinionway για λογαριασμό της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Atlantico, εμφάνιζε τους Φιγιόν και Σαρκοζί "στήθος με στήθος" στη δεύτερη θέση για τον πρώτο γύρο των προκριματικών μετά τον Ζιπέ.

Όπως συμβαίνει και με τις προεδρικές εκλογές μόνο δύο υποψήφιοι συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο των προκριματικών και σύμφωνα με την Opinionway ο Φιγιόν προηγείται του Ζιπέ με 54% έναντι 46%, αν καταφέρει να ξεπεράσει τον Σαρκοζί.

Ο Φιγιόν έχει στο παρελθόν υιοθετήσει την θατσερική πολιτική της ελεύθερης αγοράς και θέλει να καταργήσει έως και 600.000 θέσεις στον δημόσιο τομέα--περισσότερες ακόμη κι από τον Σαρκοζί--αλλά θεωρείται και πιο "λάιτ" εκδοχή του πρώην πρωθυπουργού του στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Άλλες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Φιγιόν να κερδίζει τις ψήφους που χάνει ο Ζιπέ καθώς πραγματοποιούνται τηλεοπτικοί διαξιφισμοί ανάμεσά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου