Γ. Πλειός : Ο δύσκολος δρόμος της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου



Δημόσια συζήτηση, με θέμα «Δημόσια Πληροφόρηση και ιδιωτική τηλεόραση.Θεσμοί και Δικαιώματα σε αδιέξοδο;», διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή της πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, στην οποία έλαβαν μέρος ακαδημαϊκοί. 
Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΕΚΠΑ Ν. Αλιβιζάτος και έλαβαν μέρος ο αναπληρωτής καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική του ΕΚΠΑ Σ. Βλαχόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική του ΑΠΘ Α. Καϊδατζής, και ο καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Μαζικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, Γιώργος Πλειός, με κοινό τόπο συζήτησης τον νόμο 4339 και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου.

Ο καθηγητής ΜΜΕ Γιώργος Πλειός, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου, σημείωσε: «Πρώτον, πρέπει να δεχθούμε πως το Σύνταγμα λέει ό,τι λέει το ΣτΕ πως λέει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα δεν μιλά μόνο του αλλά μέσα από τις ερμηνείες που δίνονται. Και φυσικά θεσμικά αρμόδιο όργανο είναι το ΣτE, με την έννοια ότι πολιτικά εφαρμόζεται η δική του ερμηνεία. Δεύτερον, από κει και πέρα, είναι δυνατό, αλλά και επιθυμητό, να διατυπωθούν ποικίλες ερμηνείες από συνταγματολόγους και εν γένει νομικούς, πολιτικούς επιστήμονες κ.ά. στο πλαίσιο μιας θεωρητικής συζήτησης, χρήσιμης στις μελλοντικές νομοθετικές αλλαγές ή στη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και στον εν γένει επιστημονικό διάλογο».

Συμπλήρωσε ότι μιλά ως κοινωνικός επιστήμονας και υπογράμμισε ότι «το άρθρο 15 του Συντάγματος υπάγει την τηλεόραση (εννοείται την τηλεόραση εκπομπής) στον ΑΜΕΣΟ έλεγχο του κράτους, στον οποίο έλεγχο περιλαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, την οποία δεν μπορούσε να την κάνει άλλος παρά το ίδιο το κράτος».

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ, σημείωσε ο κ. Πλειός, το Σύνταγμα «του παραχωρεί την αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο και να επιβάλει διοικητικές κυρώσεις, γεγονός που κατά τη γνώμη μου αναφέρεται στο περιεχόμενο και τον έλεγχο τήρησης της νομιμότητας εκ μέρους των σταθμών».

Και πρόσθεσε: «Λέγεται από κάποιες πλευρές ότι ο νομοθέτης εννοούσε με τη λέξη «έλεγχος», τον «άμεσο έλεγχο» του κράτους και συνεπώς την αδειοδότηση πρέπει να την κάνει το ΕΣΡ. Από τη δική μου σκοπιά πάλι φαντάζομαι ότι ένας νομοθέτης αυτού του επιπέδου ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στις δυο έννοιες».

Υποστήριξε ότι το άρθρο 15, «όντως είναι ξεπερασμένο, καθώς έχουμε τηλεοπτικό σήμα που δεν εκπέμπεται από δημόσια συχνότητα ούτε και από το εσωτερικό (πχ διαδικτυακή τηλεόραση με τον server να είναι στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ). Η δε φράση του ίδιου άρθρου που αναφέρει ότι στην έννοια του άμεσου ελέγχου περιλαμβάνεται και η μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, παραπέμπει ευθέως στο κράτος. Διότι όταν εμφανίστηκαν οι ιδιωτικοί σταθμοί, το ΕΣΡ δεν ήταν κατοχυρωμένο συνταγματικά άρα δεν μπορούσε συνταγματικά αυτό να έχει την αρμοδιότητα της αδειοδότησης».

Ο κ. Πλειός υπογράμμισε ότι «θεσμικά αρμόδιο να ερμηνεύει το Σύνταγμα είναι το ΣτΕ και αυτή την ερμηνεία πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου