Το φεστιβάλ που άλλαξε και ο κινηματογράφος που ..."μπορεί να αλλάξει τον κόσμο"



«Ο κινηματογράφος είναι μια διεθνής γλώσσα επικοινωνίας, συνεργασίας και συνεννόησης. Tο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να χτίζει γέφυρες πάνω από τον φόβο και την παράνοια που απειλεί να μας πλακώσει, θα συνεχίσει να φέρνει κοντά ανθρώπους, πολιτισμούς, και κουλτούρες, να υμνεί την διαφορετικότητα και να πιστεύει ότι το σινεμά, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο».
O "λόγος" - υπο τη μορφή "σκηνικού διαλόγου" που εκφώνησε το διευθυντικό δίδυμο (Ελίζ Ζαλαντό-γενική διευθύντρια και Ορέστης Ανδρεαδάκης -καλλιτεχνικός διευθυντής) του 57ου Φεστιβαλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έδωσε το "στίγμα" αυτής της νέας αισθητικής που κυριάρχησε στην 57η φετινή διοργάνωση η οποία ολοκληρώθηκε χθες το βραδυ. 'Ηταν αυτή η "νεα αισθητική αλλαγή" της νέας περιόδου που έκανε την...ψυχή του δημάρχου Θεσσαλονίκης - και πρώην προέδρου του Δ.Σ του φεστιβαλ να ..."φτερουγίσει" όπως είπε, καθώς "Ναι μεν ο Δημήτρης Εϊπίδης άφησε καλή κληρονομιά αλλά από τότε που γνώρισα την Ελίζ Ζαλαντό και τον Ορέστη Ανδρεαδάκη φτερούγισε η ψυχή μου, αντιλήφθηκα ότι μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο, σε ένα Φεστιβάλ πιο ανοιχτό" .

Η φετινή -57η διοργάνωση έκλεισε χθες το βράδυ με την απονομή των βραβείων στο "Ολύμπιον" σε χαμηλότερους τόνους από ότι άρχισε (την τελετή λήξης παρουσίασε ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Ταξιάρχης Χάνος) , ακολούθησε η προβολή ενός δίλεπτου επεισοδίου με κινηματογραφημένες σκηνές από την καθημερινότητα του φεστιβάλ που ετοίμασε ομάδα 95 φοιτητών του τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ και στη συνέχεια τον λόγο έλαβε το δίδυμο της νέας διοίκησης για το πρώτο απολογισμό του φετινού φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τους κ. Ζαλαντό και Ανδρεαδάκη στο διάστημα από 3-13 Νοεμβρίου :

-Προβλήθηκαν στο φεστιβάλ 214 ταινίες /

-φιλοξενήθηκαν 1.550 καλεσμένοι (κινηματογραφιστές, κριτικοί, δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο)/

-Στο φεστιβάλ φιλοξενήθηκαν 27 σχέδια νέων ταινιών, και πραγματοποιήθηκαν 400 συναντήσεις σκηνοθετών και παραγωγών εγκαινιάζοντας καλλιτεχνικές και εμπορικές συνεργασίες/

- Εκδόθηκαν (και στην "ελεύθερη είσοδο" των προσκεκλημένων απαιτούνταν η έκδοση -έστω μηδενικού εισιτηρίου) περί τα 80.000 εισιτήρια - αριθμός κατά 10% αυξημένος σε σχέση με πέρσι.

-Για τα βραβεία κοινού ψήφισαν 22.000 θεατές του φεστιβάλ

Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» απονεμήθηκε στην ταινία με τίτλο «Δολοφονικά αμαξίδια»

Στην ταινία με τίτλο «Δολοφονικά αμαξίδια» του 45χρονου Ούγγρου τηλεοπτικού σταρ Ατίλα Τιλ, απονεμήθηκε ο «Χρυσός Αλέξανδρος»- Θόδωρος Αγγελόπουλος του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία είναι μια κωμωδία δράσης για μια συμμορία δολοφόνων που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής? Αργυρός Αλέξανδρος δόθηκε στην ταινία: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον από την Ισλανδία, ενώ το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για Καλύτερη Σκηνοθεσία? Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία: «Ο σπορέας» του Γιόσουκε Τακέουτσι, από την Ιαπωνία.

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε στους: Ζόλταν Φένιβεσι, Σάβολτς Τούροτσι και Άνταμ Φέκετε για τις ερμηνείες τους στην ταινία του πρώτου βραβείου- «Δολοφονικά αμαξίδια» του Αττίλα Τιλ από την Ουγγαρία.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας έλαβαν εξ ημισείας οι: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Park» της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα? Πολωνία) και Σουζούνο Τακενάκα για την ερμηνεία της στην ταινία «Ο σπορέας» (του Αργυρού Αλέξανδρου) και του Γιόσουκε Τακέουτσι από την Ιαπωνία.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης δόθηκε στην ταινία: «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Έλληνα Στέργιου Πάσχου, ενώ ειδική Μνεία δόθηκε στους ηθοποιούς: Βασίλη Κουκαλάνι για την ερμηνεία του στην ελληνική ταινία «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη και Χάρη Φραγκούλη για την ερμηνεία του στην ταινία: «ΑΦΤΕΡΛΩΒ» του Στέγιου Πάσχου.

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) απένειμε τα εξής βραβεία:

Για το Διαγωνιστικό Τμήμα στην ταινία: «ΛΑΙΔΗ ΜΑΚΜΠΕΘ» του Ουίλιαμ Όλντροϊντ, απο τη Μ.Βρεττανία.

Για Ελληνική Ταινία του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου 2016 (πρεμιέρα) στην ταινία: «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη (Ελλάδα- Μεγάλη Βρετανία- Γερμανία, 2016).

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απονέμει το βραβείο της στην ταινία: «90 χρόνια ΠΑΟΚ- Νοσταλγώντας το μέλλον» του πρόσφατα χαμένου Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Το βραβείο «Ανθρώπινες αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση), δόθηκε στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος: «Το αίμα των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ (Σουηδία? Δανία- Νορβηγία, 2016).

Β. Χαρισοπούλου από το ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου