Με τη διαπραγμάτευση να παραμένει ανοιχτή, οι πιέσεις των δανειστών συνεχίζουν να εντείνονται. Εκτός από τις ομαδικές απολύσεις και τις «μεταρρυθμίσεις» του εργασιακού που παραμένουν στο επίκεντρο, τα βλέμματασυγκεντρώνει η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση του αφορολόγητου, ζητώντας να εξαντλείται στο ύψος των 5.000 ευρώ. Ταυτισμένος με το ΔΝΤ ο ΣΕΒ..
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το ΔΝΤ υποστηρίζει πως η μεταρρύθμιση στη φορολογία δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν σε πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι της τάξεως του 8%.
Το γεγονός φέρνει στο στόχαστρο εκατοντάδες χιλιάδες εισοδήματα, από τη στιγμή που η προσπάθεια της κυβέρνησης στοχεύει στην συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδοχή της απαίτησης του ΔΝΤ.
Συμπληρώνεται πως, τόσο η τρόικα όσο και το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζουν ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2018, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να το καλύψει, χωρίς ωστόσο να λάβει μέτρα όπως αυτά που ζητεί το ΔΝΤ.
Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία έχει αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στη διαπραγμάτευση.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, o Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι η διάρθρωση της φορολογίας πρέπει να αναθεωρηθεί με το φορολογικό βάρος να κατανέμεται σε περισσότερους ώμους, παίρνοντας λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο ΣΕΒ, επιβάλλεται η μείωση του αφορολογήτου, των φορολογικών συντελεστών στον φόρο νομικών προσώπων και του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να δοθεί ώθηση στη δημιουργία εισοδημάτων και θέσεων εργασίας και να ανατραπεί η μη ισόρροπη κατανομή βαρών που δρα ανασταλτικά στην υγιή αύξηση των φορολογικών εσόδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου