Ομπάμα: Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ

«Συγχαίρω τον Αλέξη Τσίπρα για τις δυσκολες μεταρρυθίσεις που έγιναν. Όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, θα έχει τη στήριξη των ΗΠΑ» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες θυσίες και από την πλευρά μου είμαι υπερήφανος για το έργο της δικής μου διοίκησης που βοήθησε τους Έλληνες. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να καταδείξει τα βήματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα», ανέφερε επίσης.




«Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ήθελα να το κάνω στην Ελλάδα. Έμαθα για τη θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, ήθελα να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όλα εκείνα που έχει προσφέρει η Ελλάδα στον κόσμο» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπαμα κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του στο «Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»
Μετά τους στίχους από το «Αξιον Εστί» ο κ. Ομπάμα εξήρε τις σχέσεις φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων με αναφορές στην ελληνική φιλοξενία, τη φουστανέλα -λέξεις που είπε στα ελληνικά- αλλά και τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννη Αντετοκούμπο, για τον οποίο είπε ότι όλο και βελτιώνεται.

«Εδώ στην Ελλάδα ξέρω ότι είναι δύσκολα. Μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων. Υπήρχε πρόβλημα με το χρέος, με τις θέσεις εργασίας. Ο κόσμος δεν κατανοεί τον πόνο που προκαλούν οι μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που κάνατε εσείς οι Έλληνες. Εγώ το κατανοώ» ανέφερε επίσης ο αμερικανός πρόεδρος.

«Η δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής των ανθρώπων μέσω της βίας. Ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η δημοκρατία είναι πιο ισχυρή από τον ISIS», τόνισε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα, ουρές εκατοντάδων μέτρων σχηματίστηκαν έξω από το ίδρυμα από προσκεκλημένους που περιμένουν να περάσουν από τον έλεγχο ασφαλείας των Αμερικανών για να μπουν στην αίθουσα.

Ο Ομπάμα στο Μαξίμου: «Μόνο με την λιτότητα δεν έρχεται ευημερία»

«Εμμένουμε στη θέση μας ότι μόνο με την λιτότητα δεν έρχεται ευημερία. Θα πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα αναγνώρισε ότι «ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει πολλά», αλλά πρόσθεσε ότι «υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα». Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να υπάρξει απόκλιση από τον «δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Χρήση χημικών από τα ΜΑΤ στη συγκέντρωση κατά της επίσκεψης Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα προσγειώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί της Τρίτης στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου τον υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. 

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας υποδέχομαι ως τον Πρόεδρο της μεγάλης χώρας των ΗΠΑ που διακρίθηκε διεθνώς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης», είπε ο Π. Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον Μπ. Ομπάμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την συμπαράσταση του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε αυτή την περίοδο «που αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση για τον λαό μας». Παράλληλα ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι και ο επόμενος Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Τραμπ, θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Τόνισε δε ότι υπάρχουν τρία εθνικά ζητήματα στα οποία θα ήθελε να αναφερθεί, στο Κυπριακό, στη Συνθήκη της Λωζάννης και στη διαφωνία με τη ΠΓΔΜ για την ονομασία. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε στην αντιφώνησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θερμό καλωσόρισμα στην Αθήνα όλο τον ελληνικό λαό.

«Καταλαβαίνουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Μπάρακ Ομπάμα συνεχάρη την Ελλάδα "για την ανθρωπιά με την οποία χειρίζεται τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα", ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως το θέμα των προσφύγων δεν είναι μόνο ενός κράτους, "είναι θέμα όλων μας".

Ο κ. Παυλόπουλος και ο κ. Ομπάμα παρουσίασαν τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών και ακολούθως εισήλθαν στην Αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου, όπου πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών έπειτα από τη σύντομη συνομιλία τους μπροστά στις κάμερες.

Στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, τονίστηκε ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αλλά ταυτόχρονα και πιστή τήρηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν υπογραφεί με τους δανειστές

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου