Εργασιακά και Υπερταμείο αύριο στη διαπραγμάτευση

Τα εργασιακά και το Υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχουν την Τρίτη οι εκπρόσωποι των θεσμών με την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση. Tη Δευτέρα ξεκίνησε ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, με στόχο το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Αναμένεται να προταθούν νέα σκληρά μέτρα, προκειμένου να «κλειδώσει» μια συμφωνία για το χρέος.
Οι επαφές θα διαρκέσουν περίπου μία εβδομάδα και η κυβέρνηση επιζητεί να υπάρξει μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) έως το Euro Working Group στις 28 Νοεμβρίου, προκειμένου μετά το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθούν οι αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Οι αυριανές συναντήσεις έχουν ως εξής:

11:00-12:30 Επισκόπηση.
17:00-18:00 Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
18:00-19:00 Αγορά εργασίας.
Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν κυρίως, στο φλέγον ζήτημα της εργασιακής μεταρρύθμισης, αλλά και στις εκκρεμότητες του νέου ασφαλιστικού συστήματος. Στο «μενού» θα βρίσκονται επιπλέον, οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών, τα ενεργειακά θέματα και μία σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν αποκλείεται να γίνει αναφορά και στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας.

Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προκειμένου να «ανοίξει» ο δρόμος για τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη η οποία θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο στοχεύει να υπάρξει συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο θεσμών έως τις 28 Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group που θα προετοιμάσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 7ης Νοεμβρίου, δεν υπήρξε σαφής διατύπωση για το θέμα του ελληνικού χρέους. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως το θέμα του χρέους είναι κάτι που θα συζητηθεί εν καιρώ. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε «θετική τροχιά», χωρίς ωστόσο να παίρνει θέση για το χρέος, ενώ ο Βόλφγκαν Σόιμπλε ξέκοψε εκ νέου το θέμα για συζήτηση του ελληνικού χρέους.


Βασική προτεραιότητα η επανάκτηση των βασικών δικαιωμάτων, υποστηρίζει το υπουργείο Εργασίας

«Η ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία "φωτίζει" μία πλευρά της εργασιακής ζούγκλας, που έχουν επιβάλει τα μνημονιακά μέτρα και οι νόμοι των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, επισημαίνοντας ότι, «ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, η επανάκτηση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ισχύς και η επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η καταπολέμηση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου».

«Η μάχη του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της απασχόλησης, με πλήρη εργασία, πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, συνεχίζεται, έχοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι, «σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεί βασική επιλογή η σύγκρουση με τις αιτίες και τους παράγοντες που έχουν διαμορφώσει συνθήκες εργασιακής ζούγκλας και ανασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου