Δυο πρόσφυγες νεκροί από έκρηξη υγραερίου στο hot spot της Μόριας



Δύο άνθρωποι, μια 60χρονη γυναίκα και το πεντάχρονο εγγόνι της, Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ, εγκλωβισμένοι στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες, είναι τα θύματα της μεγάλης φωτιάς που κατέκαψε τα μεσάνυχτα μεγάλο μέρος του hot spot της Μόριας.
Δύο ομοεθνείς τους, μια νέα γυναίκα με το ανήλικό της παιδί, και οι δύο με σοβαρά εγκαύματα, μεταφέρονται με αεροδιακομιδή στην Αθήνα προκειμένου οι περιπτώσεις τους να αντιμετωπισθούν από εξειδικευμένους γιατρούς.

Μαζί με τους παραπάνω στο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν και περίπου 10 ακόμα μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα, και άλλοι με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν το χώρο.

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 11 το βράδυ όταν, σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μέσα στη σκηνή της μαγείρευε η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην καιόμενη πλαστική σκηνή και κάηκαν ζωντανοί.

Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα στις διπλανές σκηνές, δεδομένου του ότι στο χοτ σποτ επικρατεί κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Σε καλοκαιρινές σκηνές οι περισσότεροι, διαμένουν συνολικά περισσότεροι από 4.500 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε ηλικίας και από δεκάδες εθνικότητες της Ασίας και της Αφρικής.

Έντρομές γυναίκες και παιδιά, στην πλειοψηφία τους Κούρδοι από το Ιράκ, μια και η συγκεκριμένη φωτιά εκδηλώθηκε στο τμήμα όπου κατοικούν κυρίως πρόσφυγες αυτής της εθνικής ομάδας, άρχισαν να τρέχουν για να σωθούν από τη φωτιά που επεκτείνονταν γρήγορα. Κάποιοι πρόσφυγες μαζί με αστυνομικούς προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά.

Την ίδια ώρα όμως υπήρξαν εξεγέρσεις σε διάφορα τμήματα του καταυλισμού ενώ ταυτόχρονα άρχισαν να μπαίνουν και φωτιές από τους εξεγερμένους σε σκηνές και κοντέϊνερ. Προς στιγμή η πυρκαγιά απείλησε να κάψει όλους τους χώρους, πράγμα που αποφεύχθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχείρησαν σε όλη την έκταση κατά μικρές ομάδες.

Η κατάσταση που είχε διαμορφωθεί οδήγησε στην εκκένωση των χώρων, κυρίως από τα γυναικόπαιδα που σκόρπισαν στα γύρω χωράφια. Εκκενώθηκε επίσης και η δομή των ανηλίκων προσφύγων που λειτουργεί μέσα στο χοτ σποτ, ενώ δεν αποφεύχθηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε Αφρικανούς κυρίως μετανάστες και δυνάμεις των ΜΑΤ που μπήκαν μέσα στον καταυλισμό.

Τελικά, περίπου στις 3 τα χαράματα οι φωτιές έσβησαν, ένας μεγάλος όμως αριθμός ανθρώπων θα περάσει τη νύχτα στην ύπαιθρο, αφού οι σκηνές τους με όλα τους τα υπάρχοντα κάηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου