Oι ομαδικές απολύσεις στο κέντρο των διαπραγματεύσεων

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. «Συνεχίζουμε» δήλωσε για την διαπραγμάτευση η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά της κυβέρνησης σχετικά με τις απαιτήσεις των δανειστών. Κενό ύψους 600 εκατομμυρίων για το 2018 βλέπουν οι θεσμοί, με την κυβέρνηση να ρίχνει το βάρος στις αποφάσεις που θα ληφθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Οι συζητήσεις ανάμεσα στο επιτελείο του υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων των δανειστών, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την πλευρά του ΔΝΤ να ζητά, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης περί μη ομαδικών απολύσεων

Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται στα εργασιακά θέματα, καθώς και σε ζητήματα που άπτονται του δημοσιονομικού κενού και κάποια της παιδείας. Για το δημοσιονομικό κενό, υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια απόσταση 50 εκατ. ευρώ για το 2017 (που δεν συνιστά πρόβλημα για τον νέο προϋπολογισμό που κατατίθεται αύριο στη Βουλή), ενώ για το 2018 οι θεσμοί εστιάζουν σε δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ευρώ, όπως υποστήριζαν και κατά την προηγούμενη άφιξη τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στα εργασιακά υπάρχει χάσμα με το Ταμείο», το οποίο αξιώνει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ αφήνουν να εννοηθεί πως βρίσκονται πολύ πιο κοντά με τις θέσεις της Κομισιόν. Η κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει πως επιμένει στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, στόχος είναι μέχρι την Τρίτη (οπότε ολοκληρώνεται η δεύτερη αποστολή των επικεφαλής των κλιμακίων) να έχει φτάσει η διαπραγμάτευση σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία εξ αποστάσεως. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, ώστε να υπάρξει συζήτηση για τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, με τα οποία συνδέεται και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου