Γαλλία: Ανέτρεψε τα προγνωστικά ο Φιγιόν

Οι πρώην πρωθυπουργοί, Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ προηγούνται, στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, στις προεδρικές εκλογές του 2017. Εκτός μάχης ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, που ευχήθηκε «καλή τύχη στη Γαλλία».
Με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 80% των εκλογικών τμημάτων, ο Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1%, ο Ζιπέ 28,2% και ο Νικολά Σαρκοζί ποσοστό 21%. Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά μικρότερα του 3% ο καθένας.

Παραδεχόμενος την ήττα του, ο Σαρκοζί ανακοίνωσε ότι στον δεύτερο γύρο θα στηρίξει τον Φιγιόν, τονίζοντας πως οι ιδέες του είναι «πιο προσφιλείς». Παράλληλα, δήλωσε ότι απομακρύνεται από το πάθος της πολιτικής για να αφιερώσει το χρόνο του στο πάθος της ιδιωτικής ζωής και ευχήθηκε «καλή τύχη» στη Γαλλία.

Οι δημοσκοπήσεις έφερναν τους τρεις βασικούς υποψηφίους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, με ποσοστό γύρω στο 30% ο καθένας. Η συμμετοχή στις προκριματικές ήταν πολύ υψηλή, καθώς δύο ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, είχαν ψηφίσει περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.



"Ο κόσμος ξέρει ότι είναι σημαντικές εκλογές, γιατί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί, θα έχει μεγάλες πιθανότητες να εκλεγεί (πρόεδρος) το 2017", ανέφερε η Μαντί Λατίλ, η πρόεδρος ενός εκλογικού τμήματος στη Νίκαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου