Μείωση χρέους κατά 20% έως το 2060 - Ζητούν περισσότερη «δουλειά» οι δανειστές

Συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους επετεύχθη στο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα, με το ελληνικό χρέος να αναμένεται να μειωθεί κατά ένα πέμπτο μέχρι το 2060. Παραμένει ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% και μετά το 2018, ενώ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος η οποιαδήποτε συζήτηση για μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, δια στόματος Ντάισελμπλουμ. Στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ.
Δείτε τις δηλώσεις των Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ

Βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας. «Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Συντάξαμε κάποιες προτάσεις οι οποίες είναι εφικτές ώστε να οδηγηθούμε σε μία αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ το 2060. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτά τα μέτρα θα βελτιώσουν την οικονομική κατάσταση» δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Χρειάζεται να γίνει και άλλη δουλειά» υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποσυνδέοντας όμως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον Κ. Ρέγκλινγκ, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης έχουν ως εξής:

Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του χρέους, με την ωρίμανση να εκτείνεται στα 32,5 έτη από τα 28 που βρίσκεται σήμερα, με μικρές δόσεις.
Το δεύτερο αφορά την μείωση των επιτοκίων, σημειώνοντας πως θα υπάρξει μία εξ αρχής δαπάνη, αλλά σε βάθος χρόνου θα επέλθει εξοικονόμηση.
Το τρίτο αφορά τα ομόλογα, των οποίων ο χρόνος ωρίμανσης επίσης θα μειωθεί.

«Αυτά είναι μια κατεύθυνση. Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους. Δεν αλλάζει βεβαίως το πρόγραμμα. Και δεν θα σταματήσουμε ώστε να υπάρξουν και σύντομες ωριμάνσεις», τόνισε ο Κ. Ρένγκλινγκ. 

«Για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι απλή συζήτηση. Υπάρχουν πολλές γνώμες. Συμφωνήσαμε ότι μέχρι το 2018 μένει στο 3,5% και θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αργότερα, όταν θα χρειαστεί να το δούμε. Κρατάω στο ότι συμφωνήσαμε σε διαρθρωτικά μέτρα ώστε το 2060 να είναι βιώσιμο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup. 

Αισιόδοξος για την πορεία της αξιολόγησης εμφανίστηκε και ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί. «Έχουμε κάνει αρκετή πρόοδο σε ότι αφορά στην Ελλάδα. Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να κλείσουν την β’ αξιολόγηση. Σε 1,5 χρόνο έχουμε καταφέρει η Ελλάδα να γυρίσει τη σελίδα σε μεταρρυθμίσεις. Έχουν γίνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.Θα πρέπει να υπάρξουν κάποιοι στόχοι που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε.

Αμετάβλητα τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σύμφωνα με τον Ολλανδό, καμία μεταβολή δεν αποφασίστηκε αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, που κυβέρνηση και ΔΝΤ ζητούν να μειωθούν. «Για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι απλή συζήτηση. Υπάρχουν πολλές γνώμες. Συμφωνήσαμε ότι μέχρι το 2018 μένει στο 3,5% και θα επιστρέψουμε στη συζήτηση αργότερα, όταν θα χρειαστεί να το δούμε. Κρατάω στο ότι συμφωνήσαμε σε διαρθρωτικά μέτρα ώστε το 2060 το χρέος να είναι βιώσιμο» σημείωσε.

Παράλληλα, ανοικτή παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αφού όπως αναφέρθηκε, το Ταμείο επιθυμεί πρώτα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά να λάβει τις αποφάσεις. Σύμφωνα με τον με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Ταμείο σημείωνει για τα πρωτογενή πλεονάσματα πως «είτε είναι 3 ή 5 χρόνια για το πρωτογενές δεν είναι σημαντικό για εμάς. Θέλουμε ένα πακέτο διαρθρωτικών μέτρων που θα επιτύχουν το 3,5% για το 2018».

«Χωρίς εργασιακά, δεν έχει ΔΝΤ»

«Ελπίζαμε να συμμετέχει το ΔΝΤ πριν το 2017, αλλά χρειάζονται την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Υπάρχει αποσαφήνιση σχετικά με το χρέος, τα βραχυπρόθεσμα έχουν σχεδιαστεί και για τα μεσοπρόθεσμα αν οι Έλληνες ολοκληρώσουν το πρόγραμμα, θα αποφασίσουμε αν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα. Να δούμε αν θα ολοκληρωθεί επιτυχώς. Αν γίνει αυτό, θα γίνει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και θα πάρουμε τα μεσοπρόθεσμα, αν αυτό είναι αναγκαίο. Θα δούμε που βρισκόμαστε στο τέλος του προγράμματος και κοιτάμε τη μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας όμως πως η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης θα ξαναγίνει συζήτηση μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε ότι θα κάνει συστάσεις στο εκτελεστικό του συμβούλιο όταν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Συμφωνήσαμε για τα εργασιακά το 2015 με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ, θα υπάρξει ειδικό κλιμάκιο από εμπειρογνώμονες, θα ακούσουμε την άποψη τους» εξήγησε σχετικά με την πιθανότητα συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα.


Εθνική επιτυχία «βλέπει» το Μαξίμου

Με την απόφαση του Eurogroup μειώθηκε το χρέος τουλάχιστον κατά 45 δισ., ενώ κλείδωσαν τα επιτόκια στο 1,5%, γεγονός εξίσου σημαντικό, ιδιαίτερα όταν αναμένεται αύξηση επιτοκίων, σημειώνουν πηγές της κυβέρνησης, σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

«Αποτελεί εθνική επιτυχία», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές και τονίζουν ότι «η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων». Παράλληλα, σημειώνουν ότι η στάση της κυβέρνησης είναι σταθερή απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις και στα εργασιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου