«Ευρωσυναντήσεις» Τσίπρα με το βλέμμα στην αξιολόγηση

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί μέσα στην εβδομάδα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συζητήσει για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την Τετάρτη θα έχει συνάντηση και τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για ο θέμα του Κυπριακού.
Την Τετάρτη ο Α. Τσίπρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, όπου το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις για τις συνομιλίες στο Κυπριακό.

Την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Ακολούθως θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Το μεσημέρι της Παρασκευής θα βρεθεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει γεύμα εργασίας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Αναμένεται να συζητήσουν για τις εξελίξεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα νέα δεδομένα που έχουν υπάρξει μετά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα 4,5 δισ. 


Χουλιαράκης: Το 2018, το 2019 η ελληνική οικονομία, δεν έχει τη δυνατότητα να πιάσει το στόχο του 3,5%


Υπενθυμίζεται, ότι λίγες μέρες πριν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Βουλή για για τον προϋπολογισμό του 2016 πως το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα με την προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης του 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. για το έτος 2019, ενώ εκτίμησε ότι η υπεραπόδοση εσόδων το 2016 θα ξεπεράσει το 1 δις. Επανέλαβε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης πως η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα.

Τζανακόπουλος: Όρος απαράβατος να μην ψηφιστούν νέα μέτρα
Για τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι «όρος απαράβατος» να μην ψηφιστούν νέα μέτρα με την όποια συμφωνία επιτευχθεί για τη δεύτερη αξιολόγηση καθώς έχει επισημάνει ότι «δεν έχουμε δεχθεί το γερμανικό αίτημα για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί μια δεκαετία. Επειδή το ζητά ο Σόιμπλε, δεν σημαίνει ότι θα γίνει δεκτό».

Σβίγκου: Να τα βρουν Σόιμπλε και ΔΝΤ

Από πλευράς της, η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σχετικά με την αξιολόγηση και τα νέα μέτρα ότι «εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλα μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπει η συμφωνία του Αυγούστου. Η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μια νέα τροχιά, πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια πορεία και να μην επιβαρύνουμε ούτε τους πολίτες, ούτε την οικονομία με νέα μέτρα λιτότητας» εκτιμώντας ότι Σόιμπλε και ΔΝΤ θα πρέπει να προχωρήσουν σε έναν μεταξύ τους συμβιβασμό.

Ρέγκλινγκ: Δεν είναι αρκετά τα μέτρα



Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, για το χρέος τόνισε, από πλευράς του, πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που ανακοίνωσε το Eurogroup θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά αναγνώρισε πως δεν είναι αρκετά. «Δεν μπορεί να είναι επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης βιωσιμότητα του χρέους, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου