Αναμένοντας τις αντιδράσεις από το διάγγελμα

Εν αναμονή των αντιδράσεων των δανειστών βρίσκεται η κυβέρνηση, με τις πρώτες διαρροές να κάνουν λόγο για «δυσαρέσκεια», «πάγωμα» και προβληματισμό των θεσμών, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για παροχή μέρους του πλεονάσματος, καθώς και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Επιμένει το ΔΝΤ πως «πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ θα σημαίνει πρόσθετα μέτρα», αρνείται νέα μέτρα η κυβέρνηση.


Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης να μοιράσει χρήματα του πλεονάσματος σε αυτούς που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών. Προανήγγειλε κονδύλι 617 εκατομμυρίων ευρώ σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ, ενώ δήλωσε ότι θα ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, αν και αυτό προβλέπεται «στη συμφωνία με τους δανειστές».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αριθμός των δικαιούχων συνταξιούχων ανέρχεται σε 1,6 εκατ. σε σύνολο 2,7 εκατ. συνταξιούχων. Το ποσοστό των δικαιούχων είναι 60,32% στο σύνολο των συνταξιούχων.
Αναλυτικά:

Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).
Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).
300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει ότι η αναστολή αύξησης ΦΠΑ θα ισχύσει από 1/1/2017 και θα αφορά τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, όπως και τα νησιά της άγονης γραμμής.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία για τα οικονομικά της κυβέρνησης, το μέρισμα αναμένεται κατά πολύ μικρότερο, τουλάχιστον για τους περισσότερους από τους δικαιούχους, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σε κάθε περίπτωση, η έγκριση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν αναμένεται να έρθει νωρίτερα από τον Απρίλιο του νέου έτους, όταν και η Eurostat ανακοινώνει τα σχετικά στατιστικά.

Παγωμένοι οι δανειστές

Σύμφωνα με το CNN.gr, η κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αιφνιδίασαν τους δανειστές, όμως προκάλεσαν δυσαρέσκεια, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη ανοικτές, την ώρα που υπάρχει διάσταση απόψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2017-2018. 

Άλλωστε, λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Τσίπρα και στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Τ. Ράις του ΔΝΤ επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ στηρίζει τον συγκεκριμένο στόχο, ενώ επανέλαβε ότι, σε περίπτωση που Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους, τότε το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των υψηλότερων στόχων.

Εξάλλου, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την Πέμπτη πως το ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το νέο έτος, δια στόματος του εκπρόσωπου του, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζ.

«Όχι» στα νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει δηλώσει ότι για την κυβέρνηση είναι όρος απαράβατος για την κυβέρνηση να μην ψηφιστούν νέα μέτρα με την όποια συμφωνία επιτευχθεί για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».

Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο συμφώνησε για ακόμα μία φορά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική συμφωνία για τη διετία 2017-18 θα κλείσει.

Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται και πάλι στην Αθήνα.

Επιθετική παρέμβαση Αχτσιόγλου στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε

Ανέβηκαν οι τόνοι στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. την Πέμπτη, όταν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απευθυνόμενη προσωπικά στην Ευρωπαία επίτροπο απασχόλησης, Βελγίδα Μαριάν Τίσεν, της ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη «χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Η υπουργός Εργασίας καυτηρίασε τη στάση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι συμμετέχουν στο κουαρτέτο των πιστωτών, τονίζοντας ότι δεν «είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την υπεράσπιση του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να δημιουργούν εμπόδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση της Αχτσιόγλου, η Επίτροπος Απασχόλησης ζήτησε από την υπουργό Εργασίας να συζητήσουν το «καυτό» πακέτο των εργασιακών σχέσεων σε κατ' ιδίαν συνάντηση.


Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σφοδρή κριτική δέχθηκε ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση για τις εξαγγελίες του, καθώς όπως τονίζουν, σπεύδει να μοιράσει χρήματα που δεν έχει ακόμα στα χέρια του.

«Εν μέσω της συζήτησης του Προϋπολογισμού, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πλέον ως απερχόμενος και πανικόβλητος πρωθυπουργός. Φοβισμένος από την κοινωνική κατακραυγή προσπαθεί να κοροϊδέψει πάλι, αυτήν τη φορά τους συνταξιούχους. Μόνο που τώρα πια δεν τον πιστεύει κανείς. Αφού έκοψε το ΕΚΑΣ και επέβαλλε μεγαλύτερους φόρους, τώρα υπόσχεται ένα μικρό βοήθημα. Θα τους τα πάρει πίσω στο πολλαπλάσιο από τους νέους φόρους και τη νέα μείωση των συντάξεων που συμφώνησε ήδη με τους πιστωτές» τόνισε στην ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

Το ΚΚΕ χαρακτήρισε προκλητική κοροϊδία «τα ψίχουλα των πλεονασμάτων», καθώς «την ώρα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή έναν ακόμη προϋπολογισμό με νέους φόρους και περικοπές για το λαό κι ετοιμάζει νέο χτύπημα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, ελέω δεύτερης αξιολόγησης και απόφασης Eurogroup, μόνο ως προκλητική κοροϊδία μπορούν να εκληφθούν τα κυβερνητικά διαγγέλματα που διανέμουν ψίχουλα, από τα ματωμένα πλεονάσματα, στους πιο εξαθλιωμένους, που η ίδια πολιτική τους δημιουργεί και πολλαπλασιάζει».

Κριτικό ήταν και το ΠΑΣΟΚ που, απέφυγε μεν να κριτικάρει την ίδια την πρωτοβουλία, ωστόσο υπενθύμισε πως τα μέτρα της τελευταίας περιόδου ήταν τεράστια, ενώ τόνισε πως έρχονται νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ. 

«Λίγο πριν η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει ένα νέο πακέτο εισπρακτικών μέτρων ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνταξιούχους. Θα είχε αξία αν τα λεφτά αυτά προερχόντουσαν από τη μείωση της κρατικής σπατάλης και του κομματικού κράτους. Έτσι θα μπορούσαν να έχουν και μόνιμο χαρακτήρα.

Όσο για την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, είναι κάτι που επιβαλλόταν να γίνει όπως επιμόνως ζητούσε όλη αυτή την περίοδο το Ποτάμι» ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου