Παπαδημητρίου: Ίσως και στις 26/1 το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ ίσως να μην είναι πλέον ένας από τους Θεσμούς, εκτίμησε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου κι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει ακόμα και στις 26 Ιανουαρίου.
Ο υπουργός Οικονομίας, που επισκέφτηκε το γραφείο του πρωθυπουργού στην συμπρωτεύουσα, τόνισε πως η δήλωση Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ ίσως να μην είναι πλέον ένας από τους Θεσμούς και εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λόγω του επενδυτικού κλίματος που διαπιστώνει.

Ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι δεν καταλαβαίνει τίποτε από την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ, πως είναι ερώτημα πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι κανένας δεν έχει το πρόβλημα της πολιτικής αβεβαιότητας, όλοι θέλουν να μην γίνουν εκλογές και να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στο πρόγραμμα ανάπτυξης της οικονομίας.

«Είμαι αισιόδοξος και νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση στις 26 Ιανουαρίου. Οι Θεσμοί σκέπτονται να επιστρέψουν και μπορεί να επιστρέψουν πολύ σύντομα. Η αξιολόγηση θα κλείσει. Κάθε αξιολόγηση κλείνει. Το θέμα είναι με τι κόστος θα κλείσει. Κι αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να έχει το μικρότερο κόστος», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Σε ερώτηση αν ανοίγει δρόμο η δήλωση του κ. Σόιμπλε ότι μπορεί να μην συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Δ. Παπαδημητρίου απάντησε:


«Όπως ξέρετε υπάρχει και μια συμφωνία μεταξύ των Θεσμών. Βλέπουμε τις τελευταίες εξελίξεις, ότι ίσως το ΔΝΤ να μην είναι πλέον ένας από τους Θεσμούς. Θα το δούμε. Εμείς θέλουμε το ΔΝΤ, αλλά πρέπει να έρθει το ΔΝΤ σε συμφωνία και με την ελληνική κυβέρνηση και με τους άλλους εταίρους. Κι αυτό δεν το βλέπουμε. Η δήλωση του κ. Σόιμπλε δίνει μια μεγάλη πιθανότητα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμβάλλει στη χρηματοδότηση του προγράμματος διάσωσης. Ίσως να παίξει τον ρόλο του συμβούλου, τον οποίο παίζει τώρα, αλλά ίσως να μην παίξει και αυτό τον ρόλο. Δεν το ξέρουμε αυτό ακόμα, αλλά είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σόιμπλε άνοιξε αυτή την πόρτα. Ότι μπορεί να έχουμε το πρόγραμμα χωρίς της συμμετοχή του ΔΝΤ».
Αισιοδοξία και για την πορεία της οικονομίας
Ο Δ. Παπαδημητρίου δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Βλέπω ένα φιλικό επενδυτικό κοινό, το οποίο έχω δει από ξένους και Έλληνες επενδυτές και πιστεύω αυτό να έρθει και στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, ξεχωριστά και με τους προέδρους των Επιμελητηρίων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και του Εμπορικού Συλλόγου.«Φυσικά δεν είναι μόνο ο τουρισμός που προωθούμε, αλλά είναι και άλλοι τομείς, για να περάσουμε στην ανάπτυξη, που όλοι περιμένουν, για να μειώσουμε την ανεργία και να αυξήσουμε την απασχόληση και τα εισοδήματα. Ηρθα να μεταφέρω την ενίσχυση και τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη και γενικώς στη Βόρεια Ελλάδα. Υπόσχομαι ότι θα ξαναέρθω για να ακούσω τα προβλήματα που υπάρχουν και να μπορούμε να κάνουμε ότι περνάει από εμάς, οτιδήποτε εργαλεία έχουμε για την ανάπτυξη αυτής της περιφέρειας, όπως και των άλλων περιφερειών» ανέφερε.Εξαιρετικά παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης. Όπως είπε, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεταποίηση κατά κύριο λόγο στη Βόρεια Ελλάδα. 

Βεβαίως έγινε κατανοητό ότι τα πραγματικά θέματα της οικονομίας, όπως τα θέματα της ρευστότητας και της αξιολόγησης, πρέπει να κλείσουν άμεσα, ούτως ώστε το οικονομικό περιβάλλον σιγά σιγά να γίνεται πιο φιλικό και πιο ευνοϊκό για ανάπτυξη και επενδύσεις, πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου