Κυπριακό: «Εύθραυστες» συνομιλίες παρουσία του Κοτζιά



Απάντηση στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι φταίει για τις εξελίξεις στη διάσκεψη της Γενεύης στο Κυπριακό και ότι «φάνηκε να ρίχνει τους τόνους» έδωσε ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι αυτή που ακύρωσε τις πολιτικές διαβουλεύσεις. Από πλευράς του, ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε τον Ν.Κοτζιά λέγοντας ότι « υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».
Μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα που καταλόγιζαν ευθύνες στον Ν.Κοτζιά για την έως τώρα πορεία στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού, άμεση απάντηση έδωσε ο υπουργός εξωτερικών υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα περιέχουν «σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα». Από πλευράς του, το Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον Ν.Κοτζιά που υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι υλοποιεί την στρατηγική « που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».

«Έξω από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ο Κοτζιάς»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Κοτζιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα της politico, που σχολιάζει την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, θα κρατηθεί μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, μετά την παρουσία του στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου φαίνεται ότι διατάραξε τις ήδη εύθραστες ισορροπίες, όπως αναφέρουν δύο αξιωματούχοι που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις.

Επίσης, όπως αναφέρεται στο ίδιο ρεπορτάζ, η επόμενη πολιτική συνάντηση για το πώς θα διασφαλιστούν η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Όπως προσθέτει, «η κυβέρνηση Τσίπρα, ανεπίσημα, φάνηκε να ρίχνει τους τόνους, σημειώνοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη «σημαντική ώθηση» που δόθηκε για μια «δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία» για την επανένωση της Κύπρου. 

Άπάντηση Κοτζιά: Οι Τούρκοι ακύρωσαν τις πολιτικές διαβουλεύσεις


Άμεση ήταν η απάντηση του Ν.Κοτζιά στα δημοσιεύματα που τον αφορούσαν, όπου με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο υπογράμμισε τις ευθύνες των Τούρκων για την αποτυχία των συνομιλιών, κατηγορώντας τους παράλληλα ότι διαστρέβλωσαν τα γεγονότα: «Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ακόμη πως «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους, εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, στη Γενεύη είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι. Οπως είπε, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα». Για παράδειγμα, όπως είπε, λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ανέφερε πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και ο ίδιος, πρότειναν να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στήριξη Μαξίμου: Ο ΥΠΕΞ υλοποιεί με επιτυχία την στρατηγική που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση
«Για άλλη μια φορά, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν υποτιθέμενη διάσταση απόψεων ανάμεσα σε Αθήνα και Λευκωσία ή ερμηνεύουν ως ανελαστική τη στάση της ελληνικής πλευράς στερούνται σοβαρότητας και αξιοπιστίας», υπογραμμίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σε σχόλιο του αναφορικά με δημοσιεύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Σημειώνει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι σε διαρκή συνεννόηση και στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού». Επιπλέον, τονίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών υλοποιεί με επιτυχία, στο πεδίο της διαπραγμάτευσης, τη στρατηγική που έχει αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου