Στο έλεος του ψύχους και των ξενοδόχων οι πρόσφυγες στη Λέσβο

Την ώρα που οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι πρωτοφανείς, και ειδικά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ όλο και περισσότερες είναι αναφορές για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε νησιά όπως της Λέσβου. Οι ξενοδόχοι του νησιού αρνούνται να δεχθούν τη μίσθωση των μονάδων τους στην Ύπατη Αρμοστεία, πετώντας το μπαλάκι στην -έτσι κι αλλιώς, εξίσου υπαίτια για την κατάσταση- ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, και ζητώντας νέα συνάντηση μαζί της.
Οι εικόνες από το περασμένο Σαββατοκύριακο και κάνουν το γύρο του διαδικτύου είναι αποτρόπαιες, ενώ αποδεικνύουν με τον πιο απόλυτο τρόπο πως τα ελάχιστα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκή. Η έκκληση, ωστόσο, της Ύπατης Αρμοστείας, που σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταναστετικής Πολιτικής απευθύνθηκαν στους ξενοδόχους με σκοπό να βρεθούν κλειστοί χώροι φιλοξενίας για να καταλύσουν οι οικογένειες των προσφύγων, συνάντησε τη σθεναρή άρνηση των ξενοδόχων, που κάνουν λόγο για «ηθική δέσμευση» να μην δεχθούν να δώσουν λύση στο δράμα που ζουν εκατοντάδες άνθρωποι, που διαβίουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Σύμφωνα με το Newsit, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μυτιλήνης, Περικλής Αντωνίου, επιβεβαίωσε την αρνητική τους στάση, υποστηρίζοντας πως «Καταλαβαίνουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι, ειδικά αυτές τις κρύες ημέρες, αλλά δεσμευόμαστε ηθικά από αυτή τη σύσταση, δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς τη λύση», αφήνοντας αιχμές κατά της Ύπατης Αρμοστείας για ολιγωρία.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, εκτεθειμένο από τις συνθήκες στις οποίες ακόμη ζουν χιλιάδες άνθρωποι σε αρκετά κέντρα φιλοξενίας και κράτησης, στρέφει τα βέλη του κατά των ξενοδόχων. Έκκληση απεύθυνε την Δευτέρα και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Δευτέρας, η οποία έπεσε στο κενό.

Όπως αναφέρει το emprosnet, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, υλοποιώντας απόφαση της γενικής της συνέλευσης, έχει συστήσει στα μέλη της να μην ενοικιάζουν τις μονάδες τους, προκειμένου να στεγάζονται, προσωρινά, πρόσφυγες και μετανάστες. Η απόφαση αυτή, έχει εμποδίσει την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ενοικίασης ξενοδοχείων για την προσωρινή διαμονή προσφύγων και μεταναστών, ειδικότερα των ευάλωτων ομάδων, που υλοποιεί το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Συνάντηση «χωρίς αποκλεισμούς» ζητούν απο το υπουργείο οι ξενοδόχοι


Την ίδια ώρα, και ενώ το νησί της Λέσβου πλήττεται για τέταρτη συνεχή ημέρα από το εκτεταμένο ψύχος, οι ξενοδόχοι ζητούν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, ακόμα μία συνάντηση με τη συμμετοχή βουλευτών, αυτοδιοίκησης, υπηρεσιών, φορέων και άλλων, με σκοπό να εξετάσουν όλες τις πτυχές του προβλήματος και να συναποφασίσουν για το τι μέλει γενέσθαι, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αποκατάσταση ποιοτικής επιβίωσης / συνύπαρξης ντόπιων και «φιλοξενούμενων», καθώς και να διατηρηθεί ο τουριστικός χαρακτήρας και η εικόνα του προορισμού.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της εξαπολύει πυρά, τόσο κατά της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία, όσο και στην ελληνική κυβέρνηση για την παραμονή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, και τη μη μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, «προς τέρψιν συμφερόντων» άλλων τουριστικών προορισμών.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο traveldailynews:

«Κύριε υπουργέ,
Τα μέλη, το Δ.Σ. και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσής μας, σας εύχονται Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά. Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξή σας στον Τύπο, σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών και της ολοένα επιδεινούμενης, προς το χειρότερο, κατάστασης, με τις δραματικές συνέπειές της, που βιώνουμε τόσο εμείς, όσο και οι κατ’ευφημισμόν “φιλοξενούμενοι” - όντες εγκλωβισμένοι και δεινοπαθούντες – καθώς και τα αρνητικά μηνύματα και προβλέψεις για τη νέα τουριστική περίοδο, σας προσκαλούμε εδώ στο νησί μας, προκειμένου όλοι μαζί (δίχως αποκλεισμούς), βουλευτές, αυτοδιοίκηση, υπηρεσίες, φορείς κ.ά., μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αντοχών της φέρουσάς μας ικανότητας, να εξετάσουμε όλες τις πτυχές του προβλήματος και να συναποφασίσουμε, εμείς ως οικοδεσπότες, εσείς ως υπεύθυνη πολιτική ηγεσία, για το τι μέλει γενέσθαι από δω και πέρα, προκειμένου να εξασφαλισθεί η προοπτική εξόδου μας από τη σημερινή αρνητική συγκυρία και η αποκατάσταση ποιοτικής επιβίωσης / συνύπαρξης ντόπιων και ‘φιλοξενούμενων’, καθώς και να διατηρηθεί ο τουριστικός χαρακτήρας και η εικόνα του προορισμού μας, αποκλείοντας οριστικά τη μετάλλαξή του σε προσφυγικό ή ακόμα και πολύ χειρότερα σε... μεταναστευτικό (με μετανάστες απ’όλο τον κόσμο, ακόμα και από τη Νότια Αμερική).

Άλλωστε, αν η απόφαση των κρατών-μελών της Ε.Ε., να κλείσουν τα σύνορά τους στις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές, εγκλωβίζοντάς τες στην Ελλάδα, ήταν και είναι άστοχη και μη συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αξίες που αντιπροσωπεύει, πρακτική που καταδικάσθηκε τόσο από την ελληνική κυβέρνηση, όσο και από Ευρωπαίους αξιωματούχους, η εμμονή της χώρας – μάνας μας, να τους ‘εγκλωβίσει’ εδώ στα νησιά – παιδιά της, μην επιμερίζοντάς τους, ως όφειλε, αναλογικά σε όλη τη χώρα – βάσει του εθνικού ποσοστού (~0,5%) κατανομής τους – μέχρι να ανοίξουν τα ευρωπαϊκά σύνορα (και επιμερισθούν με το ευρωπαϊκό ποσοστό) - μήπως και ‘δυσαρεστήσει’ άλλους τουριστικότερους και… πληθυσμιακά, οικονομικά και πολιτικά ‘ισχυρότερους’ προορισμούς – επιεικώς κρίνεται ως απαράδεκτη και ίσως... ‘εθνικά επικίνδυνη’.

Κατανοώντας τις ‘ανυπέρβλητες’ δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στην άσκηση των καθηκόντων σας, ίσως και τις ‘άνωθεν’ και ‘έξωθεν’ πιέσεις που υφίστασθε, είμαστε βέβαιοι ότι συμμερίζεσθε τις αιτιάσεις και τους φόβους μας, συναντιλαμβανόμενος και τους επαπειλούμενους κινδύνους σε βάρος της εθνικής μας υπόστασης και κυριαρχίας, στον ευαίσθητο γαιοπολιτικά χώρο μας και θα ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας, αναμένοντας να ορίσετε ημερομηνία συνάντησής εδώ στη Μυτιλήνη, με το σύνολο των τοπικών Παραγόντων, φορέων και εκπροσώπων της Λέσβου».


Πρόσκληση φιλοξενίας προσφύγων σε ξενοδοχεία ή δωμάτια στη Λέσβο
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το lesvosnews, η ΜΚΟ ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ προκηρύττει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας προσφύγων για δύο βδομάδες σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια. Λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΜΚΕ επιθυμεί να μεταφέρει άμεσα ωφελούμενους σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια που ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες ή μετανάστες.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποστείλουν οικονομική πρόταση φιλοξενίας στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο s.pavlis@iliaktida-amea.gr ή με φαξ στο 2251045577. Στην οικονομική πρόταση θα πρέπει να αναφέρεται το κόστος φιλοξενίας ανά άτομο με τρία γεύματα την ημέρα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναφέρουν επίσης αριθμό διαθέσιμων δωματίων καθώς και αριθμό κλινών ανά δωμάτιο.

Η επιλογή ξενοδοχείων θα γίνει με κριτήριο τόσο την τιμή όσο και την αμεσότητα διαθεσιμότητας σε συνάρτηση με τις ανάγκες φιλοξενίας ωφελούμενων με σειρά προτεραιότητας (first come first served), ενώ σημειώνεται πως οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τις προτάσεις τους το συντομότερο δυνατόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου