Αντιδράσεις για την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων

Ανεπαρκής χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, όπου τις τελευταίες ημέρες σκηνές θάφτηκαν στο χιόνι. Η Κομισιόν δήλωσε, από πλευράς της, ότι ευθύνη για την διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών έχει η Ελλάδα.
Την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στα κέντρα υποδοχής προσφύγων με τις σκηνές καλυμμένες από πόντους χιόνι, και ανθρώπους που είναι εκτεθειμένοι στο εκτεταμένο κρύο σχολίασαν οι Γιατροί του Κόσμου και η Κομισιόν.

Γιατροί του Κόσμου: «Απουσία προετοιμασίας για τον χειμώνα»
«Είμαστε εξοργισμένοι καθώς βλέπουμε, παρά τις υποσχέσεις των ελληνικών αρχών, σήμερα στη Λέσβο και τη Σάμο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι αβοήθητοι στο κρύο. Ζουν εκτεθειμένοι στο χιόνι και την παγωμένη βροχή, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση και σε αφόρητες θερμοκρασίες υπό το μηδέν» λέει ο Επικεφαλής της Αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Clément Perrin.

«Χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μένουν στο ύπαιθρο σε καταυλισμούς γεμάτους με ακατάλληλες σκηνές που καλύπτονται με φύλλα πλαστικού. Μέσα στις σκηνές έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες ακόμη και 0 βαθμών», αναφέρουν στην ανακοίνωση τους. 


Κομισιόν: Ευθύνη της Ελλάδας η διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών για τους πρόσφυγες
Ανεπαρκή χαρακτηρίζει η Κομισιόν την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, όπου τις τελευταίες ημέρες σκηνές θάφτηκαν στο χιόνι. Η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών.

Ακόμη, είπε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και έχει ενημερώσει τις τοπικές και εθνικές αρχές πως είναι έτοιμη να τα χρηματοδοτήσει.Η Κομισιόν είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου