Κρίσιμος κύκλος διαπραγμάτευσης για το ΚυπριακόΑπό τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν συνομιλίες στη Γενεύη, με «φόντο» τη Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. «Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα», το μήνυμα του Αναστασιάδη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τη Δευτέρα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς - πλην της Χρυσής Αυγής - ενόψει της Διάσκεψης.
«Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα», δήλωσε ο Νίκος Αναστασιάδης, προσερχόμενος στη Γενεύη. Παράλληλα, σημείωσε πως η κυπριακή πλευρά προσέρχεται στον διάλογο «με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να χτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Οι συνομιλίες, οι οποίες θα αρχίσουν την Δευτέρα, θα κορυφωθούν με την ανταλλαγή χαρτών για τις εδαφικές αναπροσαρμογές, ενώ ο επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι διεθνής διάσκεψη που θα αρχίσει την Πέμπτη. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, θα γίνει τελετή έναρξης, με ομιλία από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, παρουσία των συμμετεχόντων στη διάσκεψη και ενδεχομένως εκπροσώπων άλλων μερών που θα μεταβούν στη Γενεύη, όπως αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Νέο δεδομένο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».


Επικοινωνία Τσίπρα με ΟΗΕ
Ο Αλέξης Τσίπρας εἰχε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, επισημαίνοντας «τη σταθερή προσήλωση της χώρας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ».


Σχετικά με το ενδεχόμενο μετάβασης του Πρωθυπουργού στη Γενεύη, οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι «θα πάει, μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας».


Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών
Στις διαδοχικές, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: Την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αν. Γκουτέρες, επίσης τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Α.Τσίπρα έχει ως εξής:

Στις 10.00 με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη
Στις 12.00 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
Στις 14.00 με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
Στις 17.00 με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
Στις 19.30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη
Στις 20.30 με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου