Συρία: Οργανώσεις της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν παραβιάσεις της εκεχειρίας και απειλούν τις συνομιλίες

Για παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης έκαναν λόγο οργανώσεις ανταρτών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ανακοινώνοντας πως γι΄ αυτό τον λόγο «παγώνουν» τις συνομιλίες σχετικά με την προετοιμασία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που προβλεπόταν να αρχίσουν στην Αστάνα του Καζακστάν εντός του μήνα.
«Το καθεστώς και οι σύμμαχοι τους συνεχίζουν να ανοίγουν πυρ, και έχουν διαπράξει πολλές και μεγάλες παραβιάσεις» δήλωσαν κατά την συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε υπό την ρωσική αιγίδα, οι επονομαζόμενοι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) σύμφωνα με το Reuters.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, η εκεχειρία έλαβε την έγκριση του ΟΗΕ, με στόχο την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στην Αστάνα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ανταρτών, οι κύριες παραβιάσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή βοριοδυτικά της Δαμασκού, στην κοιλάδα Wadi Barada, που ελέγχεται από ομάδα ανταρτών, όπου κυβερνητικές δυνάμεις και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ προσπαθούν να συνεχίσουν την εκστρατεία εδραίωσης.

Οι αντάρτες αναφέρουν πως ο στρατός προσπαθεί να ανακτήσει την περιοχή, όπου βρίσκονται σημαντικά αποθέματα νερού, κρίσιμης σημασίας.

Η εκεχειρία παραμένει επισφαλής από την αρχή της κήρυξής της, με επαναλαμβανόμενες εκρήξεις βίας σε ορισμένες περιοχές, αλλά προς το παρόν φαίνεται να διατηρείται.

Τέλος, οι αντάρτες αμφισβήτησαν την ικανότητα της Ρωσίας να αναγκάσει την συριακή κυβέρνηση και τους συμμάχους της να συμμορφωθούν με τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου