Αντιδράσεις «υπέρ της Δημοκρατίας» για το διάταγμα Τραμπ

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το προεδρικό διάταγμα συνεχίζονται. Μήνυμα στους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας έστειλε μέσω εκπροσώπου του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η Πολιτεία της Ουάσιγκτον προσφεύγει στα ομοσπονδιακά δικαστήρια, με αίτημα την ανάκληση του διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Παρέμβαση Ομπάμα για διαδηλώσεις «υπέρ της Δημοκρατίας»
Μήνυμα στους Αμερικανούς να διαδηλώνουν για την προάσπιση της δημοκρατίας έστειλε μέσω εκπροσώπου του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση, 10 μέρες μετά από την ανάληψη της ηγεσίας από τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Δίχως να αναφερθεί ονομαστικά στον Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Ομπάμα, Κέβιν Λούις, ανέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος χαιρετίζει «τον βαθμό κινητοποίησης» στην χώρα, εν μέσω των αντιδράσεων, κυρίως για το διάταγμα του νέου προέδρου των ΗΠΑ, βάσει του οποίου διακόπτεται η εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύεται για 90 ημέρες η είσοδος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος.


Στα δικαστήρια η Πολιτεία της Ουάσιγκτον για το διάταγμα Τραμπ
Στα ομοσπονδιακά δικαστήρια προσφεύγει η Πολιτεία της Ουάσιγκτον, με αίτημα την ανάκληση του διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, βάσει του οποίου διακόπτεται η εισδοχή όλων των προσφύγων για 120 ημέρες και απαγορεύεται για 90 ημέρες η είσοδος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, Σουδάν και Σομαλία) στο αμερικανικό έδαφος.

Η Ουάσιγκτον θα γίνει έτσι η πρώτη Πολιτεία η οποία θα στραφεί εναντίον του διατάγματος. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα Μπομπ Φέργκιουσον, την προσφυγή της Ουάσιγκτον θα στηρίξουν οι εταιρείες Amazon.com και Expedia Inc που εδρεύουν στην Πολιτεία αυτή.


Απέπεμψε ο Ντόναλντ Τραμπ την Υπουργό Δικαιοσύνης
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ απάλλαξε από τα καθήκοντά της, την υπηρεσιακή υπουργό Δικαιοσύνης, Σάλι Γέιτς, μετά την εντολή που έδωσε η ίδια, προς τους νομικούς του υπουργείου αναφορικά με τη μη τήρηση της περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Ν. Τραμπ

Στην επιστολή της προς τα στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνει: «είμαι υπεύθυνη για να διασφαλίζω ότι οι θέσεις τις οποίες λαμβάνουμε στο δικαστήριο παραμένουν συνεπείς με την ιερή υποχρέωση αυτού του θεσμικού οργάνου να αναζητά πάντα την δικαιοσύνη και να υπερασπίζεται αυτό, που είναι σωστό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου